Hoppa till innehåll

Göteborg sjunker

09/11/2010

Göteborg sjunker.

Göteborg är på väg att sjunka. Och det går fort då hon har fått stora skador efter de senaste grundstötningarna. Underhållet har varit eftersatt och den besättning som var satt till att manövrera och säkert föra Göteborg framåt har inte levt upp till kraven.

Besättningens bristande kunskap om fartyget Göteborg, och dess passagerare, har  visat sig bli ödesdiger. Radar och kompass slutade fungera för länge sedan så de faror som dök upp i horisonten uppmärksammades aldrig. Bryggans kommunikation med besättning och passagerare har varit obefintlig. Det har varit tryggare att sitta vid kaptensbordet än att visa sig på fartygets olika däck.

Våldsamma passagerare har fått husera fritt ombord utan riskera att något straff. Ombordsmugglade droger har sålt i parti och minut och alla de som har känt sig så kränkta och marginaliserade har fått pengar ur skeppskassan.

Maskinerna som skulle ge henne fart fick det bränsle som var mest lönsamt för inköparen ombord. Lite skit i ledningen får man räkna med. Att också fartygets chefs-elektriker inte har kunnat sköta sin egna drift utan konsulter och externa resurser är inte förvånande.

Göteborgsandans korruption och mutor

En blandning av korruption, mutor och girighet har präglat Göteborgs besättning. På fartygets och inte minst passagerarnas bekostnad har högt uppsatta besättningsmedlemmar ätit sig feta. Ombord på fartyget är detta beteende allmänt känt som Göteborgsandan.

Det djupa vatten hon nu är ute och seglar på kommer att bli hennes sista. Kanske byggs det ett nytt Göteborg i framtiden med besättning som kan klara en grynna och se skillnad på babord och styrbord. Vilken konstruktör känner sig manad?

Passagerarna lämnar Göteborg

Flera av passagerarna håller nu på att överge Göteborg för att ta sig över till de mindre farkoster som cirklar runt haveristen. De mindre flytetygen har följt Göteborg i många år och har sett hur hennes navigeringsförmåga och slagsida blivit allt värre.

Befälen på Göteborg tar fram sina nogsamt gömda livbojar för att kunna lämna fartyget. Övrig besättning får klara sig bäst de kan. Men de visste å andra sidan vilket befäl de mönstrade på under. På håll och i dålig sikt kan det vara svårt att se vad som är besättning och vad som är råttor. Eller är det samma sak? Vilka skall lämna Göteborg sist?

Utan saknad

Att Göteborg sjunker är tydligt för alla som vill se. Det en gång så vackra och stabila fartyget med både styr- och flytförmåga med kraftiga maskiner är enbart ett minne. När hon nu går till botten för evigt så är det få, om än någon, som kommer att sakna henne i nuvarande skick.

Adjö, Göteborg.

Annonser

From → Samhälle

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s