Hoppa till innehåll

Gamla Tryckeriets Vänner i Kungsbacka

10/11/2010

Det är härligt med människor som vill göra en insats och bidra med tid, resurser och engagemang för det som de tror på. Se bara på föreningen Gamla Tryckeriets Vänner som oförtröttligt arbetar med att öppna ett tidningsmuseum I Kungsbacka.

Hur många i Sverige vet om att denna raritet till tryckpress fortfarande står kvar och bara väntar på att få visas upp för allmänheten? Ortstidningen Norra Halland tryckte det sista blysatta numret i den gamla trotjänaren 1991.

I dagens digitala värld är denna gamla tryckpress ett guldkorn som inte får vara anonymt. Det är bara att önska föreningen Gamla Tryckeriets Vänner i Kungsbacka lycka till och att de snarast får igång sitt tidningsmuseum. Det blir det enda i Sverige, ja kanske i hela Europa.

Det finns en hel del grafiska museer och föreningar runt om i landet som gör mycket för att hålla det grafiska arvet vid liv. Det är beundransvärt tycker jag. Se inlägget om Litografiska Museet – Grudes Ateljé & Stentryckeri som ett exempel.

Sista tryckningen i bly

Västnytt 1991 – den sista tryckningen av Ortstidningen Norra Halland i blyteknik.

Information om Gamla Tryckeriets Vänner

Nedanstående text är hämtad från Gamla Tryckeriets Vänners sida.

Bakgrund

I december 1991 trycktes Europas sista tidning i blyteknik i Kungsbacka. Ortstidningen Norra Halland lämnade blysättningsmetoden för modern offsetteknik och en epok tidningshistoria gick i graven.

Sedan följde många år av stillastående  och den stora tryckpressen, unik i europeisk tidningshistoria, lämnades åt sitt öde.

Nu har tiden kommit att göra något. Trots år i ”träda” finns det mesta av tryckeriets utrustning bevarad i sin historiska miljö.

Förarbetet

Dokumentation av tryckeriet genomfördes 2007 av Gideon Beil, ordförande i Sveriges Grafiska Museers Samarbetsråd, på uppdrag av Kultur- och turism Kungsbacka i samarbete med kulturmiljöenheten i Hallands län.

Nu är det möjligt att se över maskiner och byggnad och få ett världsunikt museum, vilket kommer att ge Kungsbacka innerstad en mycket spännande och intressant attraktion.

Tidningen Norra Hallands autentiskt bevarade tryckeri är därmed inte bara ett kultur- och teknikarv av lokalt intresse. Tryckeriet har stor potential för att i historiens ljus öka kunskapen om pressens betydelse för tryck- och yttrandefriheten, informationsspridningen och opinionsbildningen.

Föreningen

Föreningen Gamla Tryckeriets Vänner (GTV) bildades i december 2008 för bevarande av tryckeriet och är en ideell vän-och stödförening. Föreningen har såväl företag som organisationer och enskilda som medlemmar och har fått bidrag av bland andra Kungsbacka kommun, företag och organisationer. GTV arbetar eter en tidsplan med målet att ha ett museum klart till år 2012.

Vägen dit kommer att kräva stora insatser. Därför söker föreningen ytterligare entusiaster och medlemmar som kan hjälpa till med praktiskt arbete eller visa sitt intresse genom medlemskap i Gamla Tryckeriets Vänner.

Styrelsen

Sven Fritzon – ordföranden, Ingrid Å Hoffmann, Robert Bergstrand, Kenneth Johansson och Bertil Lejhagen.

För information kontakta:

Sven Fritzon
Mobiltelefon: 0706-31 20 10,
E-post: sven.fritzon@bredband.net
Ingrid Å Hoffmann
Mobiltelefon: 0707-65 46 88
E-post: ingrid.a.hoffmann@telia.com

Bli aktiv/passiv medlem i Gamla Tryckeriets Vänner

Din hjälp, ditt stöd och din entusiasm behövs för att år 2012 få ett unikt svenskt tidningsmuseum i Kungsbacka.

Privatperson: 100:- per år.
Företag: 500:- per år.
GTV bankgiro: 397-7477.

Annonser

From → Föreningar, Teknik

One Comment
  1. Anonym permalink

    GTV hade årsmöte idag den 22 mars 2011.
    Nu kan det bara gå framåt med ett framtida museum..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s