Hoppa till innehåll

Hembygdsföreningar gör ett stort jobb

10/11/2010

Kunskapen om hembygdsföreningar och deras arbete är nog relativt liten överlag. Bilden av dem är i många fall den att det sitter ett gäng i stickade västar och putsar på en gammal träsked.

Inget kan vara mer fel. De som är det minsta intresserade av den ort de bor på bör ta kontakt med hembygdsföreningen på orten. Ofta finns där intressanta utställningar, ett stort bildarkiv och framförallt kvinnor och män med stor kunskap om orten.

Dessa människor är eldsjälar som brinner för vad de gör och de gör det på frivillig basis. De arrangerar också föreläsningar om både människor och händelser. För en mindre avgift erbjuds några timmars berättande med tillhörande kaffe och kaka. Sämre sätt finns det att fördriva en kväll.

Förändringarnas tid

Vår tillvaro förändras i snabb takt, det som finns idag kan vara borta imorgon. Och vi glömmer fort. Hur såg det ut? Vem gjorde vad? Det kan vara vara både roligt och intressant att kunna se hur det var en gång.

Att kunna se hur samhället har utvecklats genom tiderna, det är en möjlighet som hembygdsföreningarna erbjuder.

Hembygdsföreningar och Internet

Med den teknik som finns idag så är det synd att föreningarna inte marknadsför sig själva mer aktivt via Internet. Att lägga ut bildarkivet på nätet är bara ett sätt bland många att visa upp sig som förening.

Nyhetsbrev, Facebook och Twitter är andra vägar att gå. Föreningarna bör inte tveka att använda dessa kanaler för spridning. Starta en egen webbplats och öppna för interaktivitet mellan föreningen och medborgarna. Gensvaret kommer att bli större än väntat.

Kanske är det enbart kunskap om tekniken som saknas, inte viljan eller förmågan. Om så är fallet är det inget större problem. Kunskap går att inhämta från många håll.

Erbjud hembygdsföreningen kunskap

Runt om i landet finns det folk med stor erfarenhet av digitala bildarkiv och publicering på nätet. Tänk vad trevligt det skulle vara om dessa duktiga människor ville erbjuda sin yrkeskunskap till hembygdsföreningen några timmar. Resultatet kan ju bara bli bra.

Ny dokumentation behövs

De flesta människor har en bra kamera idag. Det fotograferas som aldrig förr. Varför inte ta en samling bilder och erbjuda dessa till hembygdsföreningen? Låt dem sedan välja ut de bilder som är av intresse.

Dina barn och barnbarn kommer säkert att tacka dig i framtiden.

Annonser

From → Föreningar

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s