Hoppa till innehåll

Katter och hundar

13/11/2010

Katter och hundar.

Jag var helt övertygad om att jag var en hundmänniska. Uppvuxen på landet med både vakt- och sällskapshundar runtomkring mig. Katter var något som gamla tanter satt och klappade på och bönder hade för att jaga möss med på sina gårdar. Valet mellan katt och hund var lätt.

Men man skall inte ta något för givet här i livet. Och man är ju inte sämre människa än att man kan ändra sig eller i alla fall öppna sig för något nytt. Det har jag gjort nu via några kilo hårig katt som anser att han är världens centrum.

Den stora förändringen, eller kompletteringen, började för några år sedan. En närstående släkting blev med katt, en perser, och den plattnosade hårbollen var en riktig liten tuffing. Nu är han några år äldre, lite lugnare och en charmig favorit.

Nu är min kunskap om katter, deras beteende och hur man skall kolla om de mår bra begränsad.men det har gått så långt att jag nu letar efter information på nätet. Läser både kattbloggar och veterinärsidor. Vem kunde tänka sig det för några år sedan? Inte jag i alla fall.

En katt plus en katt

Matte och husse ansåg för ett tag sedan att hårbollen kanske skulle behöva lite sällskap på dagarna. Lösningen blev att en av hans döttrar flyttade hem till honom. Om det var en bra idé vet jag inte, de rök ihop ordentligt ibland. Den lilla kattflickan tyckte väl det var kul att reta hårbollen. Men efter att hon fått sig en fysisk tillrättavisning av pappa katt var det lugnt några dagar igen.

Hårbollens dotter är kanske lite långsam i uppfattningsförmågan men hon är en väldigt fin katt hon också. Påminner lite i sättet om Ådi, Gustafs kompis, som bara hänger på eller som hunden i serierna om Lucky Luke. Det säger en hel del!

Prata med katter

Dessa två katter är ibland hemma hos mig när deras matte och husse är upptagna med annat. Det är tur att ingen hör när jag pratar med dem.för då skulle man nog. bli dumförklarad. Men jag har förstått att jag inte är ensam om detta. Andra kattmänniskor jag talat med menar att det är fullt normalt. Nåja.

Deras matte anser att jag skämmer bort katterna när de är hos mig. Kanske gör jag fel men de får sitta på bord, ligga i fåtöljer och göra i stort sett vad de vill. De är ju bara på besök några dagar. Och de är faktiskt väldigt bra sällskap.

Både Hårbollen och Hårtussen tycker om musik. Läs inlägget Katter och jazz.

Katten observerar och analyserar

En av skillnaderna mellan en katt och en hund är att hunden kan sitta och se på dig medan katten verkar observera dig. Jag kanske har fel men så uppfattar jag det. Hårbollen kan sitta och titta på mig som om han analyserade mig..Vad han kommer fram till kanske det är bäst att inte veta.

De som är vana vid katter och deras beteende anser kanske att jag läser in mer i detta än vad som egentligen finns där. Nu tycker jag inte att man skall sätta mänskliga egenskaper på djur men nog är det intressant att tänka på. Vad rör sig i katters och hundars huvuden?

Ställa ut och fluffa päls

Gränserna överskreds när jag härom veckan var på en kattutställning. Flera fina katter att se på. Där fick jag minsann se hur det skulle gå till och att fluffa päls innan domaren skall döma är något av det viktigaste som finns.

Så många katter och kattmänniskor på ett ställe var faktiskt lite fascinerande. All denna omtänksamhet om djuren och engagemanget var otroligt att se.

Annonser

From → Husdjur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s