Hoppa till innehåll

Manualer en pina för många

18/11/2010

Manualer. Har du köpt någon ny teknikpryl den senaste tiden? Läste du trycksaken som det stod Manual på? Tänkte nog att du drog dig för det. Det kan man förstå då manualer kan vara påfrestande litteratur för oss vanliga användare.

De flesta manualer jag har läst eller försökt att läsa har varit under all kritik. Jag kan inte förstå varför det skall vara så svårt att ta fram en bra användarvänlig manual för Frågande.vanliga konsumentprodukter. Manualerna är både komplicerade och svårlästa. De är skrivna på ett språk som kan få den mest intelligenta människa att fundera på sin egen fattningsförmåga.

Det verkar som om tekniker och utvecklare skriver för andra tekniker och utvecklare. Nu är det inte bara svenska manualer som är komplicerade och dåligt skrivna utan även de som översätts.Man kan undra om de använder Googles översättningstjänst hela gänget?

Vi vanliga användare kan faktiskt inte hänga med i det som vi uppfattar som ett ostrukturerat fikonspråk.Jag har själv producerat ett antal manualer och användarhandböcker och jag kan ärligt säga att så komplicerat behöver det inte vara. Att använda ord och begrepp som de flesta människor förstår är inte rymdteknik precis.

Orsaker till dåliga manualer

Varför den dåliga manualen ser ut som den gör beror ofta på ledningen och  marknadsavdelningen. De vill ha ut produkten på marknaden så fort som möjligt och det har jag full förståelse för. Det skall ju tjänas pengar på produkterna.

Problemet är att dokumentationen, som faktiskt skall ses som en del av produkten, kommer i handra hand. En manual skall helst inte kosta något att producera. Att teknikerna och konstruktörerna måste skriva manualen själva istället för erfarna skribenter är därför vanligt förekommande.

Men dessa människor kanske inte ens kan, eller vill, befatta sig med dokumentationen. Resultatet blir naturligtvis därefter.

Produkten blir lidande

Men när produkten väl skall användas är det ju bra om vi förstår vad som står skrivet, eller hur? Den bästa produkt i världen riskerar att bli hyllvärmare om användaren inte begriper hur den skall användas. Hur svårt kan det vara att inse detta?

Producenterna måste börja se på manualer som en säljande del av produkten och därför ta fram användbar dokumentation,

Annonser

From → Teknik

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s