Hoppa till innehåll

Skatt – hit går dina skattepengar

19/11/2010

Vet du hur dina skattepengar används och hur miljarderna rullar? Hur mycket förbrukat olika myndigheter och organisationer?  Detta kan vara intressant att veta när företrädare för de styrande gnäller och gnyr. Att få en inblick i de olika myndighetstransaktionerna har tidigare varit svårt men det börjar ljusna.

Att få tillgång till öppna data från myndigheter är nu inte det lättaste. Man får tyvärr inte genast det man vill ha men man får inte ge sig. Bekvämlighet, okunnighet eller ineffektivitet från myndighetens sida skall inte stå i vägen.

Du har all rätt att få tillgång till allmänna handlingar via offentlighetsprincipen och myndigheter har inte ensamrätt att använda denna information. Tjänstemän på olika nivåer har också visat sig ha problem med det faktum att de måste leverera när information efterfrågas.

Det är verkligen synd att myndigheterna inte är tvingade att leverera information elektroniskt i dag men det kanske kommer en lösning.

PSI – lagen som kunde vara mer

Den så kallade PSI-lagen trädde i kraft 1 juli 2010 och syftet med denna lag är att underlätta din och min användning av handlingar som tillhandahålls av myndigheter. Men nu handlar PSI-lagen tyvärr inte om vad myndigheter ska göra tillgängligt för dig, bara hur de ska göra det. En viss skillnad eller hur?

Tidigare har myndigheterna också varit fria att sätta egna villkor och priser på informationsuttag. Nu ges de inte den möjligheten längre men det innebär tyvärr inte en förändring om vad som måste göras tillgängligt.

Skattepengarna – hit går de

Via GovData som är en online-tjänst kan du få information om var skattepengarna hamnar. GovData bearbetar offentligt tillgänglig information och den sökbara datamängden på webbplatsen hämtas från 70 olika myndigheter.

Klicka här för komma GovDatas online-tjänst

Annonser

From → Politik

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s