Hoppa till innehåll

Sankta Gertrud – en sann svenska av idag

20/11/2010

Sankta Gertrud.
Sankta Gertrud bor på västkusten med alla sina barn. Hon är en rik kvinna och vill gärna så förbli. Inga fattighjon eller tiggare skall ens försöka sätta foten över hennes tröskel. Hon och hennes favoritbarn Blådårarna skall kunna ha sitt lilla ryggdunkande hela veckan lång.

Gertrud vill helst bo ensam med alla sina välmående barn. De allra flesta av hennes barn gillar Gertrud. De kan till och med rekommendera fler barn att flytta hem till Gertrud trots att det kan bli svårt med själva boendet.

Hon vill varken gifta sig eller bli sambo. Särbo kanske, då hon ser vissa fördelar med att kunna plocka de berömda  russinen ur kakan. Hon är en beräknande kvinna den kära Gertrud. Nu saknar hon inte friare precis.

Gertrud kan vara väldigt attraktiv i somligas ögon. Kanske inte till utseendet, där lämnas det mycket övrigt att önska, men för den som uppskattar god ekonomi och rikligt kapital är hon en drömkvinna.

Gertrud öppnar börsen för favoritbarnen

Hon kan också vara generös mot en del av sina barn. De får gärna låna pengar som hon sedan inte är så noga med att kräva tillbaka. Främst är det idrottsföreningar, bygdegårdar och organisationer som tillsammans är skyldiga Gertrud omkring tio miljoner kronor.

Gertruds barn i den vita lådan känner många av de barn som bestämmer i bland annat idrottsföreningar och anser kanske det är ohövligt att be kompisarna betala tillbaka. Att andra barn inte bryr sig ett skvatt om idrott struntar Gertruds bestämmande barn i. även om det egentligen är alla barnens gemensamma pengar det rör sig om. Så fungerar vardagen hos Gertruds Blådårar.

Obetalda miljonskulder kan man läsa om i en artikel i Göteborgs Posten. Svidande kritik fås av Ernst and Young och ett av barnen, ekonomidirektör Rolf Klintestam, säger i artikeln:
“ – Det som tar tid är bland annat att var och en kräver personliga kontakter.”

Personliga kontakter var det ja, Både före och efter de obetalda lånen.

Den pilske grannen i norr

Att Gertrud är drömkvinnan tycker i varje fall Göte, hennes granne i norr, som i Gertrud ser ett gott parti. Visst försöker kärringen vara fin i kanten men det kan Göte leva med. Han har kamperat ihop med värre madammer. Nu har gubben sprungit efter  Gertrud i åratal och gjort sina tappra försök att charma henne men framgångarna  uteblir. Han har ingen guldkänning precis Götebocken. göte

Gertrud har försökt förklara för den småpilske Göte att det inte är lönt med all denna uppvaktning. Grannar och vänner går bra att vara men inte mer. Att hon och Göte kanske riskerar att få barn tillsammans, det går bara inte för sig tycker Gertrud och lägger benen i kors.

Lite diskret småhångel med Göte ifråga om affärer och en och annan ljusskygg gemensam aktivitet kan möjligtvis gå för sig men inte mer.

Gertrud är mån om sitt ansende även om hennes moraliska smink är som fernissa. Skrapar man lite på ytan så ser man vad som finns under. Och det är inte vackert i alla lägen.

Blådårarna i den vita lådan

Hemma hos Gertrud finns det barn som bestämmer över de andra barnen. Dessa barn heter Blådårarna och har en egen klubb. Blådårarna brukar tillbringa sina dagar i en stor vit låda. Denna låda går fiffigt nog att stänga inifrån på olika sätt så att de andra barnen inte skall störa Blådårarna. Deb vita lådan.

Flera av Gertruds barn vill inte att Blådårarna skall bestämma så mycket för det som de bestämmer blir så tokigt och orättvist. Men eftersom de flesta av Gertruds barn vill ha Blådårarna i den vita lådan så får de sitta kvar där.

Snart behöver Blådårarna skaffa en större låda för de har blivit så många och så tjocka nu. För tjock blir man när man inte gör så mycket utan bara sitter stilla.

Det finns några andra barn i den vita lådan också. En del är röda, en del är gröna och några är helt färglösa. Men alla barnen i lådan vill gärna vara kvar där för när man väl har kommit in i den vita lådan behöver man inte göra så mycket mer. Gertruds övriga barn ser till att man har det bra och får betalt.

Demokratiska beslut och oavlönat arbete

Då och då hittar den vita lådans barn på bus för att få lite uppmärksamhet. De kan då besluta, i sann demokratisk anda naturligtvis, om konstiga saker och ting. Detta bus ställer ofta till det för de av Gertruds barn som inte får lov att leka i den vita lådan.

De barn som leker i den vita lådan vill inte att andra barn, som inte har så mycket att göra, skall få några pengar av Gertrud. De anser däremot att de andra barnen kan få utföra vissa sysslor i lådan mot en symbolisk ersättning. Att betala stora duktiga barn en normal lön är inget för Gertruds Blådårar..

Sankta Gertruds egoistiska barn

De barn som bor hemma hos Gertrud är också några beräknande rackare. Eftersom Gertrud inte har så många roliga leksaker hemma brukar hennes barn åka till Göte. Han har massor av roliga leksaker som kan användas. När hans leksaker går sönder eller blir slitna så lämnar Gertruds barn Göte och väntar tills han lagat dem. Gertruds barn betalar ingenting för att hålla Götes leksaker igång.

En snål kvinna i ett ödsligt hem

Gertrud kan också vara en avundsjuk och smågin kvinna. Grannen fader Berg i söder är en liten nagel i ögat på Gertrud. Han kan vara lite sömnig på vintern men blir pigg och vaken när våren och sommaren kommer. Då vill många människor besöka fader En snål kvinna. Berg. Och han tar med glad min emot dem.

Fader Berg kan erbjuda sina gäster en mängd trevliga saker att göra i sitt fina hem. Det kan däremot inte Gertrud göra. Dels för att hon är så jäkla snål och tråkig. Inga saker finns hos Gertrud som frestar andra människor att hälsa på. Dels för att hennes hem bara har ett enda stort tomt rum med ett dött träd vars namn är en paradox.

Men det är klart att folk inte vill komma hem till Gertrud när hon har krogar och krogpersonal som denna och kroggäster som dessa. Inte trevligt att uppleva sådant otyg när man kommer på besök hos henne.

Men ofta är det Blådårarna och deras kompisar i den vita lådan som inte vill skaffa nya leksaker och leka med andra. Då får Gertrud och alla barnen sitta ensamma och sura. Sankta Gertrud kanske skulle behöva en småpilsk Göte i alla fall. Om inte annat för att bli en levande kvinna som kanske kan öppna sin dörr och släppa in omvärlden.

Redaktionens anmärkning:

Garms väderkorn säger att Sankta Gertrud gömmer saker för sina barn. Sant eller inte, det får Garm reda på tids nog och då publiceras det i Gnipagrottan.

Annonser

From → Politik

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s