Hoppa till innehåll

Jul – en glädjens tid för alla och envar

30/11/2010

Juktomten sover.

Julafton i början av 60-talet, ett mindre samhälle på västkusten och ett vinteröppet sommarpensionat. Män, kvinnor och ett och annat barn kommer för att fira jul i det stora vita huset på berget. Ett ställe där sann julglädje råder och där en pojkes upplevelser formar hans syn på jul – för alltid.

Pensionatet är fullbelagt. På parkeringen står flera översnöade bilar av olika märken. De flesta är stora amerikanska och tyska bilar Som Chrysler, Chevrolet, Opel Kapitän men också en och annan Volkswagen och Volvo.

Ortens tre stora svarta taxibilar kör hela tiden fram till pensionatets entré och lämnar  av nya gäster. Väskorna bärs in av en pojke. Han gör detta nästan varje jul och Volvo storbilstaxi. tycker det är rätt bra för oftast får han en peng av gästerna. Storleken på pengen står i proportion till gästens berusning. Ju fullare gäst desto större peng.

Granar här och granar där

Två stora utsmyckade julgranar finns det, en i sällskapsrummet och en i matsalen, Under granarna har gästerna lagt alla sina julklapper och senare på kvällen skall det   Jukgran. bli utdelning. Har pojken tur så blir det en privat julklappsutdelning inne på kontoret lite senare med mamma och pappa. Men man vet inte, det beror på hur allt går i kök och matsal.

Ett stort dignande julbord är uppdukat med ett enormt grishuvud tronande på ena sidan. I matsalens tak är levande ljus tända i de stora kristallkronorna. Tallrikar och glas bärs hela tiden ut och in av två servitriser som övervakas av den gamle hovmästaren i sin korta vita jacka med galoner på axlarna. Röken från cigarrer och cigaretter ligger tät.

Arga kocken

I köket basar källarmästaren, pojkens pappa, själv och där är varmt och hektiskt. Arga kocken arbetar hårt och innehållet i flaskan vid spisen sjunker stadigt under kvällen.  Arg kock. Arga kocken är en gammal vän till källarmästaren, de har seglat jorden runt   tillsammans både på Svenska Amerika Linjen och andra rederier. Nu skall de arbeta och dricka tillsammans även denna jul.

Pojken vet att hans pappa kommer att bjuda Arga kocken på öl och snaps senare på natten, Pojken har suttit med många jular och han brukar få öl utblandad med lite sockerdricka av sin pappa.

Pojken får egentligen inte vara i köket. Det finns en skarv i golvet mellan huggkubben och den stora AGA-spisen. Går han över denna skarv riskerar han en örfil av kocken. Han vet detta men han vet också att kocken ibland är en snäll man. Ordnar pojken öl och cigaretter till honom när inte källarmästaren ser blir det bra betalt.

Bargäster

Källarmästarens fru sköter baren. Inte för att hon är en duktig bartender utan för att säga stopp när gästerna blir för fulla. Hon står också i baren för att ha kontroll på de  Juldrinkar. dyrbara dropparna för både källarmästaren själv och servitriserna gör sig ofta små ärenden dit.

I baren sitter rödbrusiga, svettiga män med mycket brylcreme i håret och dricker stora groggar. Där finns också hårt sminkade kvinnor med hög sprayad svinrygg och som luktar starkt av parfym. Kvinnorna dricker cocktails.

Efter ett tag skall kvinnorna krama pojken, De gör de alltid när de har blivit fulla. Han tycker inte om det för kvinnorna är svettiga och luktar sprit. Men han är väluppfostrad och säger aldrig något. Han vet också att hans mamma har ögonen på honom.

Musik och dans

Julsångerna spelas om och om igen på den stora radiogrammofonen. Flera skivor ligger på hög och när en låt är slut faller en ny skiva automatiskt ner på skivtallriken.   Pojken kan musiken nästan utantill, både de svenska och de amerikanska. Han har  hört samma musik i flera år.

Julmusik. Dans runt granarna och långdans genom matsal, sällskapsrum upp på övervåningen och ner i kallskänken och disken. I köket får de inte dansa för Arga kocken. Han står med den stora kockmössan på sned i dörröppningen och ser arg ut.En del har problem med balansen och ramlar omkull. En man har fått rollen som jultomte och raglar omkring och försöker sjunga med i melodierna.

Sann julglädje

En kvinna sitter gömd i trappan upp till övervåningen och gråter. Hennes man har slängt hennes julklapp i golvet och slagit henne. Sminket rinner på hennes kinder.   Hon ser ful ut tycker pojken och går därifrån när hon med vissa svårigheter försöker resa sig upp. Pojkens mamma vill ringa polisen men övertalas att låta bli.

På en av toaletterna är en man och en kvinna fullt upptagna med att göra nya barn. Kvinnan ser att han iakttar dem, hon blinkar med ena ögat och skrattar. Mannen stönar och frustar. Pojken står kvar och tittar en stund utan att paret bryr sig.

I serveringsgången står en massa glas med överblivna slattar i. Pojken brukar gå förbi där och smaka på flera av dem. En del är goda medan andra smakar beskt och surt. Han har lärt sig undvika de glas som har läppstift för innehållet är oftast för sött.

Morgonandakt

Fram på morgonen kommer de höga rösterna fram i köket. Pojkens mamma har låst det stora skåp där spriten finns och pappan anser att det var det dummaste han varit med om. Både han och kocken är nu ordentligt fulla och skäller ut mamman som börjar gråta och skrika tillbaka. Pojken går därifrån, han tycker inte om att se sin mamma gråta och de höga rösterna skär i honom. Han tycker att hans föräldrar blir fula när de grälar.

Han går ut i den kalla juldagsmorgonen och ner till pensionatets annex. Han väljer ett av rummen och går och lägger sig med vetskapen om att det blir lugnare efter helgen. Han vet också att allt kommer att upprepas nästa år.

När pojken senare träffar sina skolkamrater säger han att det var en bra jul med tomte och julkappar. Han säger inget om paret på toaletten, gråtande slagna kvinnor eller fulla tomtar. Inte heller nämner han smakandet av olika drycker i serveringsgången. Han mer anar än vet att kamraterna inte riktigt skulle förstå och att han kanske skulle bli beskylld för att ljuga. De flesta av dem har antagligen haft en lugn jul med sina föräldrar och släktingar.

Jul för alla – eller…

Pojken är en vuxen man nu och han tycker inte om julen. Han försöker att undvika det hela så gott det går och är trött på att försvara sin åsikt om helgen. Det är som det är bara. När en helg kan framkalla ett nästan fysiskt obehag så bör den undvikas men det är inte lätt då den kryper in överallt.

Han förstår och respekterar andra människors val beträffande julfirandet. Naturligtvis skall alla som tycker om denna helg kunna få fira den på det sätt som passar dem bäst. Han låter dem gärna vara och vill gärna bli behandlad på samma sätt tillbaka.

En mans val att distansera sig till julfirandet bör kanske också respekteras. För vem vet egentligen vad hans val grundar sig på?

Artisten Olle Jönsson beskriver sitt val av julfirande i Aftonbladets artikel.

Med hopp om fortsatt mental god hälsa
Garm

Annonser

From → Helger

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s