Hoppa till innehåll

Groggen – kom tillbaka, allt förlåtet!

01/12/2010

Groggen är god och närande.

Det är inte många idag som vill ha med groggen att göra. Kanske är groggen inte tillräckligt inne, kanske är groggen för enkel? Svårt att säga men vi som har fina minnen tillsammans med groggen vi glömmer inte. Tror jag…

Själv har jag med behållning druckit riktig grogg med riktiga veteraner. Dessa gentlemän var födda i slutet av 1800-talet och samtliga i åttioårsåldern. Det är med andra ord några år sedan. En av dem var min morfar och de övriga några av hans tio bröder.

Vi sitter under varma försommarkvällar i syrenbersån i morfars trädgård nere vid sjön. Flaskor och glas står klara på bordet. Pipor stoppas, cigaretter rullas och snus kramas och det börjar berättas historier och minnen.

Selektiv hörsel och stora fiskar

Att hörseln hos dessa åldersmän blivit sämre med åren märks inte i bersån under dessa kvällar. Men nog kan det verka lite underligt att de inte hör vad deras fruar säger när de samtidigt lågmält kan skryta om alla fruntimmer de mött i världens hamnar.

För att inte nämna alla de enorma fångster de tog upp på Nordsjön innan minor och elaka tyskar stoppade dem. Det har nog aldrig funnits större fiskar än under kriget om man skall tro dessa män. Och det skall man väl göra.

Grogg till männen – drinkar till fjollorna

För en fjunig yngling är det en upplevelse att kunna få en bra grogg och samtidigt lyssna på vidunderliga historier. Nu kanske minnet inte är det allra bästa hos dessa gamla rävar och kanske läggs det till lite här och där men vad gör väl det?

Det är i alla fall ett av de tillfällen i livet då groggen är ett måste. Här skall inte drickas drinkar, snaps, öl eller vin. Nej, det skall vara grogg och den skall vara i stora glas och utan is! Grogg och is är ett elände och en styggelse som bara de icke troende använder sig av.

Om groggen dessutom serveras i glas med fot så blir det bara en fjolldrink. Och fjolldrinkar hör inte hemma varken hos garvat sjöfolk eller hos fjuniga ynglingar.

Stora glas ger stora visioner

En riktig grogg skall drickas ur stora glas på ungefär en halv liter och med en öppning som är något vidare än botten. I glaset skall det hällas en tolva enkel bra sprit. De flesta föredrar Eau-de-Vie men rent brännvin fungerar också bra. Sedan fylls det på upp till bredden med valfritt groggvirke.

Groggen skall också helst drickas i trevligt sällskap och med fördel i en berså under sommaren. Det ger intagandet en extra dimension. Men man kan naturligtvis dricka en grogg när som helst på året. Groggen är inte finkänslig av sig.

Egentligen finns det bara två typer av riktiga groggar. Den ena är vad som kallas mahognygroggen och den består av  eau-de vie och sockerdricka. Den andra är silvergroggen som innehåller vanligt brännvin och sockerdricka. Proportionerna är de samma i båda fallen.

Ungdomen behöver en grogg

Man hör och läser om hur dagens ungdomar dricker alkohol och beter sig. Men är de verkligen så mycket annorlunda än vad vi själva var, vi som nu är vuxna?

De kommer också att göra bort sig och vakna med en rekorderlig bakfylla precis som vi gjorde i den åldern. Där är inget nytt så döm dem inte för hårt.

Men kanske de också skulle behöva uppleva en försommarkväll i en berså med en morfar, hans bröder deras historier och riktiga groggar i stora glas?

Man kan dricka sprit på många sätt och en rekorderlig grogg tillsammans med morfar är inte det sämsta!

Annonser
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s