Hoppa till innehåll

Kvinnor kan

02/12/2010

Kvinnor kan.

Det fanns en tid då kvinnor var starka nog att inte försöka bli som männen. De var säkra i sig själva och höll ofta både barn, man och hem i strama tyglar. Visst finns hon även i det samhälle vi har idag men varför hörs hon inte? Gnällsniporna hörs och syns men inte hon.

Konstigt egentligen att äldre tiders kraftfulla kvinnor inte tog sig av daga med buller och bång. Hur kunde de leva ett liv utan att anse sig vara kränkta och marginaliserade i alla möjliga och omöjliga sammanhang? Kanske var de helt enkelt smartare än dagens så kallade ”starka kvinnor”.

Starka kvinnor fanns det gott om förr när en inkomst räckte  för att försörja en familj. Då var dessa kvinnor ofta hemma och skötte hus och barn när mannen var på arbetet. Kvinnor kan. Och de gjorde det med den äran. Ingen skulle någonsin få för sig att nedvärdera deras arbete. Samhället såg ut på det viset då, vad en del än tycker och tänker om det idag.

Det finns massor med kvinnor idag som driver framgångsrika företag, sitter i styrelser och har höga poster i ett annars så mansdominerat samhälle. Och de gör det bra! Men varför hörs och syns dessa kvinnor så sällan? Varför får de så lite plats jämfört med deras snipiga och gnälliga medsystrar, de så kallade ”starka kvinnorna”?

En stor stark – vad för något?

Alla dessa ”starka kvinnor”, var kommer de ifrån? Finns det speciella kurser de går för att bli så lika varandra som möjligt och använda samma urvattnade paroller? Och varför har de fått för sig att män är rädda för starka kvinnor?

Män är inte rädda för dem, de är bara så in i vassen trötta på det ständiga onyanserade tjafset och att allting är fel och orättvist här i livet. Att kvinnor är kränkta och förnedrade i alla möjliga situationer är naturligtvis alla mäns fel i deras ögon.

En stark modern kvinna kan också anse sig ha rätt att tafsa på en yngre man, men då enbart i jämlikhetens namn naturligtvis. Vad annars? Att hon gör sig själv till ett oattraktivt kärringslem är hon lyckligt omedveten om.

Självdistans är inte dessa kvinnors starka sida. Kör hårt systrar, passa på när marknadsvärdet är någorlunda. I skum belysning har vi alla en rimlig chans, eller hur?

En gång i tiden

Det fanns en tid då mannen kunde hålla upp dörren för en kvinna och få ett tack. En   man kunde bjuda en kvinna på en drink utan att bli misstänkt för att vara en Kvinnor kan. presumtiv våldtäktsman. Att ge kvinnan en komplimang för hennes utseende eller  klädsel utan att bli sedd som något katten släpat in gick också för sig.

Framöver blir det lite tunnsått med ovannämnda agerande från min sida. För att undvika missförstånd och eventuella framtida häktningsförhandlingar med vidhängande celldelning har jag därför beslutat följande:

I mitt umgänge med kvinnor skall jag omedelbart upphöra med att:

  • Hålla upp dörrar för henne
  • Erbjuda henne min sittplats
  • Resa mig när hon kommer in i rummet
  • Bjuda henne på ett glas vin eller en drink i baren
  • Dra ut stolen för henne på restaurangen
  • Betala notan efter en bra middag tillsammans
  • Tända hennes cigarett
  • Bjuda upp henne till dans
  • Ge komplimanger för hennes utseende
  • Köpa blommor och vin till henne 

Listan kan göras längre men jag börjar med detta så får vi se hur det hela avlöper. Antagligen slutar det med att jag ensam får vandra omkring ett tag. Åtminstone så lång tid det tar tills jag möter en kvinna som är stark nog att vara kvinna på egna premisser.

För hon finns, det vet jag. Och jag ser fram emot ett givande möte mellan två intelligenta människor som kan umgås på samma villkor utan att någon måste känna sig kränkt, marginaliserad, ej inkvoterad… ja, ni vet.

Annonser

From → Samhälle

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s