Hoppa till innehåll

Fas 3 – inte bara för företag

10/12/2010

Att Arbetsförmedlingens fas 3 är ett otyg som får vuxet utbildat folk att med rätta ifrågasätta de styrandes mentala hälsa är helt klart. Många är de sunt tänkande och resonerande människor som anser fas 3 förkastlig. Men om en arbetslös medborgare nu har kommit så lång i karriären som till fas 3, vad kan då göras för att underlätta det dagliga livet?

Här är ett förslag: En fas 3 praktik behöver inte utföras hos något företag, det går lika bra att göra praktiken hos en ideell organisation.

Utdrag ur Arbetsförmedlingens faktablad:

“Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas
Arbetsuppgifterna får anordnas av dig som är privat eller offentlig arbetsgivare, sociala företag eller ideella organisationer
.”

Och ideella föreningar/organisationer finns det gott om i Sverige, I stort sett kan den som är arbetslös i fas 3 bara välja och vraka. Du kan själv välja den förening/organisation som passar just dina intressen och som då per automatik gör din dag intressantare och trevligare.

Ett varningens ord kan vara på sin plats här. Kolla upp organisationen noga. Personligen skulle jag hålla mig ifrån Myrorna, Röda Korset och andra organisationer som i olika religioners namn lovar dig lön i nästa liv.

Din kunskap kan vara till stor hjälp

Varför inte erbjuda en förening eller organisation din hjälp. Kanske har du tidigare arbetat med något som kan komma en specifik förening/organisation till godo. Många organisationer gör ett fantastiskt arbete med små medel och är oftast tacksamma för all hjälp de kan få.

Här ett litet exempel: Har du tidigare arbetat med registerarbete och kanske rent av har någon vana från databaser så tror jag du är mer än välkommen att hjälpa till exempel en hembygdsförening med att digitalisera deras ofta mycket stora bildarkiv.

Kan du dessutom lite webbteknik, ja då…

Eller är du bra på att organisera och kommunicera? Vilka föreningar/organisationer har inte regelbundna utställningar och föreläsningar: Hjälp dem med marknadsföring presskontakter med mera. Du kan lätt fylla din dag med meningsfullt – och uppskattat- arbete

Detta var som sagt bara ett exempel. Du vet bäst själv vad du kan och vill. Ta en sväng på nätet och kolla upp vad det finns för föreningar/organisationer där du bor.

Båda parter är vinnare

Här finns det ett antal fördelar både för den arbetslöse och för den anordnande föreningen/organisationen. Det är oftast ett värdefullt arbete som utförs och som garanterat blir uppskattat.

Nu är ju chansen att få ett fast arbete med hyfsad lön i en förening minimal men tänk på vilka kontakter de har! En förenings kontaktnät är ofta väldigt brett och chanserna att via dessa kontakter kanske få ett schysst arbete, om än bara en deltidstjänst, blir plötsligt så mycket större.

En mängd positiva trevliga människor som i sin tur känner en herrans massa folk kan ju inte vara fel. Kontaktytan breddas med råge!

Och vi vet alla att kontakter är viktiga då Arbetsförmedlingen hela tiden misslyckas i sina mediokra försök att skaka fram jobb. Om det beror på dess anställdas kompetens eller systemet i sig kan vi ta upp en annan gång.

Giriga företag, nej tack

Ovan tog jag digitalisering av bilder som ett exempel på arbete. Beroende på typ av förening/organisation så kan jag nog tänka mig att de flesta yrken är intressanta. Både teoretiska och praktiska arbeten skall ju utföras..

Fördelen med en förening/organisation är också den att det inte finns någon snål, grinig och utnyttjande företagare i egentlig mening. Visst har de en eller flera personer som lägger ramarna vilka skall följas men du slipper träffa en person varje dag som utnyttjar dig för brödsmulor.

Du slipper också träffa “medarbetare” som utför samma arbete som du gör men som själva erhåller en marknadslön. Om inte annat så är det fasen så mycket bättre för din egen självkänsla och ditt självförtroende.

Du blir inte rik men…

Nu får ju också en anordnande förening/organisation 5000 kronor per månad och den arbetslöse får inte ett öre mer i plånboken. Låt dem få dessa pengar, de kommer säkerligen att korrekt användas i verksamheten,

Och nog kan det kännas bättre att utföra sin fas 3 på ett ställe där du blir uppskattad för dina kunskaper och din insats. Ett ställe där också chanserna att via andra kontakter kanske få ett fast arbete ökar betydligt?

Jag målar sällan verkligheten rosenröd och vacker. Om den inte är det förstås. Urvattnade optimistiska klyschor från överbetalda förvirrade jobbcoacher och optimistkonsulter kan och skall med fördel undvikas.

Men vi kan kanske också försöka se de ljuspunkter som trots allt finns i tillvaron. Annars vore det ju katastrof, eller hur?

Med hopp om bättring i alla avseenden
Garm

Annonser

From → Politik

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s