Hoppa till innehåll

Fritiof Nilsson Piraten

12/12/2010

De som tycker om att läsa svensk litteratur kommer förr eller senare i kontakt med Fritiof Nilsson Piraten. Författaren som med sina böcker har underhållit generationer av läsare genom åren. Att i denna blogg inte nämna honom skulle vara ett kardinalfel.

Fritiof Nilsson Piraten. Vi är många som läst och uppskattat Piratens böcker. Som ung kanske man inte uppfattade nyanserna i hans romaner så väl men som vuxen kan man se en dimension till, den lite allvarligare. Mycket kan döljas bakom lustigheterna i hans romaner. Men underhållande är de.

Jag uppskattar hans romaner lika mycket nu som då och med en dåres envishet försöker jag övertala min bekantskapskrets att läsa hans verk. Och ibland lyckas jag faktiskt, Det är glädjande!

I ett radioprogram hösten 2010 berättar en lärarinna om sina unga elevers första bekantskap med Piraten. Hon blev överraskad av elevernas positiva reaktion på romanerna.

Det kallar jag bra författarskap, att elever 2010 ärligt uppskattar vad som skrevs för så många år sedan. Och att Piratens humor går hem idag även hos unga människor.

Piraten och språket

Att Piraten bemästrade det svenska språket är väl ställt utom allt tvivel. Han var en mästare på att formulera sig med språklig exakthet. De som kan sin Piraten utan och innan säger att han möjligtvis kan ha låtit sig inspireras av fransk prosakonst från till exempel Dumas, Balzac och Maupassant.

Hans romaner får mig att tänka på muntliga berättelser. Språket är annorlunda på något vis. Påminner om den berättarstil som ett tag var på väg att försvinna. Under lång tid var det ju inte så populärt att skriva med humor och glädje. Men det brydde sig Piraten inte om utan höll fast vid sitt fabulerande och det är vi många som är tacksamma för idag.

Det är lätt att ryckas med i hans skildringar av personer och händelser. En personlig favorit är från ”Bock i örtagård” där det finns en underbar skildring av ett smörgåsbord på Hotel Horn, nuvarande Hotell Savoy.

Piratens klassiker i nyutgåva

Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet har i samarbete med Bokförlaget Kabusa Böcker i Göteborg återutgivit samtliga tio Piratenböcker. Se boktitlarna här

Piraten och citat

Det finns en mängd citat som tillskrivs Piraten Två av dem har fastnat hos mig,

Det ena är
”Det finns ingenting, som inte hänt, men mycket som inte berättats.”

Det andra är:
”Man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad”

Det sistnämnda citatet återfinns inte i något av hans litterära verk men däremot använde han det ofta i till exempel intervjuer. Vad han menade var att det alltid fanns någon som kände sig illa beskriven i hans romaner.

Piratens besk

Piratens Besk. Är du sugen på en liten besk till hans böcker går det alldeles utmärkt att inhandla den på Systembolaget  Piratens Besk ingår idag i det ordinarie sortimentet hos ett stort antal butiker. För din information är varunumret för Piratens Besk, 70 cl nr 254     Piratens besk bygger på hans egen snapsblandning med malört som tongivande ingrediens.

Dags för lite musik

Lite passande musik till detta inlägg: Östen Warnerbring framför Kivikspolka.

Föreningar

Jag har i tidigare inlägg nämnt hur imponerad jag är av föreningar och sällskap runt om i Sverige som på ideell basis uträttar så mycket bra. Piraten Sällskapet är inget undantag, de har en väl utbyggd verksamhet som driver museum och arrangerar flera olika aktiviteter, Därför lägger jag gärna till dem på min lista över föreningar jag uppskattar.

Två andra föreningar jag tidigare skrivit om är Gamla Tryckeriets Vänner i Kungsbacka och  Litografiska Museet – Grudes Ateljé & Stentryckeri i Huddinge,

Följande text är hämtad från Piraten Sällskapets hemsida:

Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet bildades i Lund den 5 juni 1982. Det började som en proteströrelse i syfte att rädda Piratens rivningshotade barndomshem, stationshuset i Vollsjö. Den striden förlorades dessvärre – en tidig sommarmorgon 1983 revs under stort hemlighetsmakeri stationshuset.
Sällskapet gick dock stärkt ur striden och har idag vuxit till Sveriges största litterära personsällskap med ca 3 500 medlemmar.
Sällskapets uppgift är att främja intresset för och forskningen om Fritiof Nilsson Piratens person och gärning samt att verka för ny utgivning av hans litterära verk.

Läs Piraten och bli förnöjd anser
Garm

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s