Hoppa till innehåll

Piratens klassiker i nyutgåva

15/12/2010

Det är några år sedan Fritiof Nilsson Piratens Böcker kom ut i nytryck och de upplagorna är sedan länge slut ute i handeln. Men nu kan alla som så önskar få en komplett samling av Piratens klassiker i bokhyllan. Och detta tack vare ett samarbete mellan Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet och Bokförlaget Kabusa Böcker i Göteborg .

Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet och Bokförlaget Kabusa Böcker i Göteborg har förvärvat rätten att ge ut de tio Piratenböcker som kom ut under författarens livstid. Utgivningen startade hösten 2005 och avslutades under våren 2008. Samtliga böcker är inbundna med skyddsomslag och illustrerade av kända svenska konstnärer och illustratörer.

Det går att köpa böckerna via nätet, Besök Fritiof Nilsson Piraten Sällskapets butik.

Sammanställningen av Piratens böcker på denna sida är enbart en kort presentation. Men förhoppningsvis är den till nytta för de som nyligen upptäckt Piratens böcker och vill läsa mer.

Bombi Bitt och jag - 1932.

Bombi Bitt och jag – 1932
Fyra sammanhängande noveller om pojkarna Eli och Bombi Bitt. Eli lever ett relativt välordnat liv med sina föräldrar medan Bombi Bitt sköter sig själv. Han har visserligen en mamma, men hon är inte intresserad av honom. Vem som är hans pappa vet han inte.

Eli är strängt förbjuden att umgås med Bombi Bitt så alla deras upptåg och äventyr är måste ske i hemlighet.

Bock i Örtagård - 1933.

Bock i Örtagård – 1933
Detta är Fritiof Nilsson Piratens första roman. Här skildras kreaturshandlaren och godsägaren Jon Esping. Boken öppnas med en berömd skildring av ett enormt smörgåsbord på Hotell Horn i Malmö där exportören Jesperson och patron Jon Esping äter och dricker sig igenom det rikliga utbudet.

När måltiden avslutas har de ingått ett vad. Kreaturshandlare Esping som knappt är läskunnig, satsar hundra riksdaler på att han ska bli kyrkvärd i sin hemsocken Tosterup.

Småländsk tragedii - 1936.

Småländsk Tragedi – 1936
Den inledande novellen, som fått ge namn åt boken, är den tragikomiska berättelsen om den fattige skomakaren Algot och hans familj som väntar på att Algots kusin Kalle ska återvända hem efter tjugo år i Amerika. Kusinen anländer med ”fickorna så fulla av dollarsedlar att han prasslade som en papperskorg när han rörde sig”.

Kalle tar med sig Algot till jubileumsutställningen i Göteborg och familjens liv får en oväntad vändning.

Bokhandlaren som slutade bada - 1937.

Bokhandlaren som slutade bada – 1937
Fritiof Nilsson Piraten visar här upp en mer allvarlig sida då han på sitt eget tragikomiska sätt tolkar legenden i Första Mosebok om Jakob som brottas med ängeln. I Piratens tolkning brottas Jakob Bokhandlare med en ängel som visar sig vara en sköka och som istället för att skada hans höft brännmärker honom därbak.

Jakob umgås med badarna, en skara män som träffas under sommarhalvåret men Jakobs liv förändras under berättelsens gång.

Historier från Färs - 1940.

Historier från Färs – 1940
Historier från Färs består av flera korta historier om diverse personer och deras upptåg, en novellsamling med andra ord. Oftast handlar det om historier som Piraten själv har hört, nertecknat och naturligtvis modifierat. De flesta historierna utspelar sig vid 1900-talets början i eller runt Sorgenfri, ett litet gudsförgätet ställe på den skånska landsbygden.

Här finns bland andra den tankeväckande novellen ”Mannen som blev ensam” som i botten handlar om människors trångsynthet, hjärtlöshet och bristande empati.

Tre terminer - 1943.

Tre Terminer – 1943
Skildring av en studenten Herman Langes inträde i universitetsvärlden i Lund där studier inte har den högsta prioriteringen. Han lever studentliv med allt vad det innebär av vänner, spel, cigarrer, sillbord och punsch. Han möter den gifta Anne som dag och natt kommer att uppta hans tankar.

Boken beskriver på ett hejdlöst sätt livet i Lund och är rik på beskrivningar av mat, dryck, människor och stadsliv.

Bombi Bitt och Nick Carter - 1946.

Bombi Bitt och Nick Carter – 1946
Uppföljaren till Bombi Bitt och Nick Carter. Piraten lät sig här inspireras av sin barndoms hjälte Nick Carter, detektiven som fick stå som symbol för den i början av 1900-talet så förhatliga smutslitteraturen. Här låter Piraten de forna hjältarna Bombi Bitt och Eli ikläda sig rollerna av Nick Carter och dennes trogne medhjälpare Chick. Tillsammans löser de fallet med den retirerande officeren.

Återigen möter man Franskan och puckelryggen Elof men också nya bekantskaper som Ballya, Lina, Loppa, Enkelröven och den mystiske Mr. Urdal.

Vänner emellan - 1955.

Vänner emellan – 1955
Novellsamling med Piraten i absolut högform.Han visar här upp hela sitt breda berättarregister; från den bitterljuva Kärlek och långvantar och den tragikomiska Augusta kommer till klarhet till den märkliga historien om ryttmästare Victor Dieudonné Blaudonner, mannen som hade sin egen dödsdom inom glas och ram på väggen.

Flickan med bibelspråken - 1959.

Flickan med bibelspråken – 1959
Novellsamling där Piraten berättar om sina upplevelser som andre styrman på kuttern Balaklava på whiskyexpedition i totalförbudets Oslo och också beskriver hur det gick till när han seglade på Vombsjön med den vittbefarne Kapten Anton.

I novellen Högvilt berättar Fritiof Nilsson Piraten den dråpliga historien om hur han gör om Tranås vattenkuranstalt till sitt eget anrika herresäte.

Millionären och andra historier - 1965.

Millionären – 1965
Det är ett burleskt persongalleri som presenteras  i denna fullödiga novellsamling. Inte bara Esping återkommer, utan även kumpanerna kring bokhandlare Jakob i Badarnas klubb och den godmodige prosten i Södra Harpie, som drabbats av förälskelse.

Vi möter också millionären Oscar G. Jönsson, som driver
våldsamma affärer i gulaschtidens Malmö och de pokulerande
herrarna i Sämskevik, som upplever ett nach spiel de
sent ska glömma.

Annonser

From → Litteratur

One Comment
  1. Kexet permalink

    Skulle vara en ultimat julklapp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s