Hoppa till innehåll

Säpo och e-post

16/12/2010

”Ett brev betyder så mycket.” En slogan som håller än idag. Och att kolla sin post är att rekommendera. Man kan få reda på mycket nyttigt om man bara öppnar kuvertet. Även om det är efter kontorstid och försteläsaren har gått hem.

Det går snabbt att skicka ett elektroniskt brev. Tack vare den nya tekniken tar det bråkdelen av en sekund att meddela sig med omvärlden. Men då krävs det förstås att adressaten verkligen öppnar och läser posten,

Detta kan man nu inte vara säker på i alla lägen. I alla fall inte när det gäller rikets säkerhetspolis. Där läses brev under kontorstid och icke annars! Så alla ni som vill brevväxla med Säpo får vackert göra det mellan 08.00 och 16.00.

Detta är allvarligt

Om vi skall vara allvarliga en stund så är detta verkligen inte bra. Säkerhetspolisen upptäckte inte mejlet från bombmannen förrän sent på kvällen och då var Rikskriminalen fortfarande ovetande om mejlet.

Enligt Tidningarnas Telegrambyrås redaktionschef Mats Johansson ringde en kommissarie till TT:s redaktion vid 23-tiden och frågade om han kunde få ta del av mejlet som TT hade fått. Det fick nu inte kommissarien men blev upplyst av Mats Johansson att även Säpo hade mejlet. Svaret från kommissarien lär då ha varit – Jaha, säger du det,

Tänk på detta ett tag! En kommissarie kontaktar alltså media för få läsa ett e-postmeddelande som är sänt till Säpo! TT har meddelandet men inte denne kommissarie. Någonstans har det blivit lite fel eller hur?

“-Jaha, säger du det?” (Kan bli en schysst t-shirt av det konstaterandet.)

Säpo och öppettiderna

Följande text är hämtat ur Säpos pressmeddelande på deras hemsida:
”Säkerhetspolisen har rutiner för att kontrollera e-posttrafik till registratorn utanför kontorstid. Denna administrativa e-postbrevlåda kontrolleras löpande men inte minutoperativt. Den som vill lämna uppgifter och tips kan kontakta Säkerhetspolisen dygnet runt via telefon.”

Säpo låter alltså meddela att kontroll av e-post sker löpande men inte  ”minutoperativt”. Innebär detta att kontroll sker lite då och då när andan faller på?

”- Hallå pojkar, har vi fått någon post idag”? Säg att det inte fungerar på detta sätt, snälla!

Gick det till så här?

Efter att ha lyssnat på intervjuer i radio och på TV, läst tidningsartiklar och kollat nätet så har jag fattat det hela så här:

Först kom e-posten till Säpo vars registratorer endast arbetar kontorstid. Då e-posten inkom efter deras arbetstid blev det liggande oläst.
Kontorstid hos rikets säkerhetspolis? Det får inte vara sant!

Senare på kvällen sitter Säpos operatörer och utför något som benämns som regelbunden rutintömning. Först vid en sådan regelbunden rutintömning upptäcks e-posten. Märk väl att Säpo här använder ord som regelbunden och rutintömning. De nämner inte hur ofta denna regelbundna tömning sker.

Om e-posten upptäckes först vid 21-tiden på kvällen, var detta då vid den första regelbundna rutintömningen? En regelbundenhet på en (1) tömning var fjärde timma?
Om så är fallet så kontrolleras inte någon e-post från det att registratorerna slutar på eftermiddagen tills det att operatörerna kontrollerar e-posten sent på kvällen

Jösses! Det betyder att vad som helst kan ligga och skvalpa i Säpos inbox i flera timmar utan att någon bryr sig.

Vi måste ha Säpo

Naturligtvis måste vi ha en säkerhetspolis, inget snack om annat. Jag är helt övertygad om att de utför ett enormt arbete i det tysta. Allt behöver, och skall inte, föras till torgs.

Men dessa rutiner som nu används av vår säkerhetspolis, det får bara inte vara så!Personligen blir jag nästan mållös. Visst måste väl Sverige ha råd och möjlighet att tillsätta resurser för kontroll av e-post till Säpo dygnet runt?

Anställ fler registratorer hos Säpo anser
Garm

Annonser

From → Samhälle

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s