Hoppa till innehåll

Arbete, ungdomar och staten

24/12/2010

Ungdomar far illa i dagens samhället och vi vuxna ställer krav på att de skall ”klippa sig och skaffa sig ett jobb”! Tänk om, tänk rätt! Dessa ungdomar kan inte lastas för att jobben inte finns!

Kom igen nu gubbar och kärringar! Det är inte som när vi själva var unga och kunde välja och vraka bland jobben. Ena dagen kunde vi arbeta på ”Torpet” det vill säga Eriksbergs varv i Göteborg. Nästa dag hade vi kanske en anställning som lärling på Wezäta i Mölndal om vi inte trivdes på varvet. Snacka om valfrihet och bra betalt!

Det är inte ungarnas fel att de inte får arbete samma dag de lämnar skolan. Det är systemet i sig med allt vad det innebär med utbildning och krav som inte alltid kan uppfyllas. Lärlingsplatser är i mina ögon något av det bästa som finns. Bra yrkesfolk tar hand om ungdomen och lotsar in dem både i yrket och vuxenlivet.

Vad göra?

Att se alla dessa unga människor drivandes omkring på stan med nästan en uppgiven blick i ögonen är inte en upplyftande syn! Jag är inte den som duttar med folk och klappar dem på huvudet men jag ser och förstår vad som händer i dagens Sverige.

Tyvärr är detta en sanning i ett kallt Sverige 2010, varför?

Både yngre och äldre, tjejer som killar,lever i mitt tycke ett hårt liv även idag. Ingenting har hänt på flera år som förbättrar ungdomens möjligheter till att skaffa sig ett normalt schysst liv. Politikerna har talat vackra ord och lovat både det ena och det andra men i vanlig ordning är politiska ord billiga och politiska handlingar kostsamma.

Lyssna gärna på texten av Mörbyligan vilken har några år på nacken nu men som fortfarande, i mitt tycke, känns skrämmande aktuell:

Men vad skall jag, som medelålders medborgare, göra för att hjälpa dem? De vill inte ha min medömkan för det blir man fasen inte fet på. De vill naturligtvis ha arbete, kunna försörja sig, skaffa eget boende och kanske bilda familj precis som man själv gjorde.

Men det kan de inte göra så som samhället ser ut idag! Nu ställs det krav som är ouppnåeliga. Har de inte föräldrar som är flexibla i tanken eller ekonomiskt sitter de fast.

En flexibel handling

För vad jag menar är att vi föräldrar kan, om vi släpper lite på status och överbeskyddande mentalitet, erbjuda så mycket!

Släpp taget till att börja med. Jag själv gjorde en sak för flera år sedan jag kanske inte är så stolt över men som förhoppningsvis har hjälpt till att forma min dotter till en stark ung kvinna:

Är man en ung flicka på sjutton år skall man egentligen inte arbeta på en irländsk bar på Irland! Arton år för att stå bakom baren är lag även där. Och vad man lär sig där i baren skall inte föräldrarna veta i alla lägen

Men om man nu inte är arton år ännu men av hela sitt hjärta brinner för jobbet och att klippa navelsträngar?  Då kan ju alltid en förälder skriva på och intyga åldern, eller hur? Det gjorde vi, hennes föräldrar. Sjutton blev plötsligt arton och alla var nöjda och glada. Ibland måste vissa byråkratiska hinder övervinnas med en flexibel namnteckning.

Å andra sidan, en faders goda råd är inte att förakta, eller?

Lyssna på faderskapet och allt löser sig!

Bra föräldrar, bra ungar

Nu är jag själv uppvuxen i en familj där gränser kunde tänjas in absurdum ibland och kanske därför såg jag inga större problem med dotterns val av arbete. Frihet under ansvar fanns tidigt i vår familj och vad jag kan minnas så var det ingen som avled av detta. Tvärtom, vi överlevde ta mig fasen det mesta!

Så dottern drog till Irland och fick uppleva att livet inte nödvändigtvis är en dans på rosor. Men med vetskapen om att det alltid går ett flyg hem så blev det inga större katastrofer.

Kanske skall fler ungdomar och deras föräldrar i Sverige tänka likadant? Jag vet inte, men att släppa iväg dem på egna äventyr är nog inte helt fel! Det är vi föräldrar och samhällets alla regler som oftast bromsar och inte ungarna själva!

Drömmen om ett arbete och ett normalt liv behöver nödvändigtvis inte uppfyllas i Sverige. Hela världen ligger öppen, var så god och välj!

Ge järnet ungar tycker
Garm

Annonser

From → Politik

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s