Hoppa till innehåll

Fas 3 – arbetslöshet, kapitalism och demokrati

24/12/2010

Om svenskt samhälle och kapitalismen av idag kan sägas mycket. Skillnaden mellan det vi i dagligt tal kallar demokrati och vad som i realiteten är en ekonomisk demokrati är föremål för en pågående debatt. All demokrati måste betala ett pris och att demokrati är mer en politisk etikett än styrelseskick säger sig själv.

De gamla grekerna, som vi så ofta hänvisar till, hade en utvecklad demokrati säger du. Javisst, en demokrati där slaveri var accepterat som en del i deras civiliserade samhälle. Precis som i Sverige 2010.

Slavarna i Sverige av idag kommer kanske inte att dö i envig på arenan men de kommer att sakta tyna bort. Och detta då ett av världens rikaste länders styrelse behagar behandla sina egna medborgare som hjon till förmån för andra länders välbefinnande. Se information om antal miljarder SIDA slänger omkring sig!

Det anser jag är synd och skam då Sverige har alla förutsättningar att vara ett civiliserat land. Vi har fred, naturresurser och välutbildad befolkning från jordens alla hörn. Ett guldläge med andra ord! Och vad sker? Ja, du ser själv hur detta samhälle krackelerar.

Kapitalismen är ingen huligan

Kapitalism anser jag nu inte är enbart av ondo. För att ett samhälle skall fungera i dess nuvarande form krävs både kapital, risktagande och harmoniska arbetande medborgare. Men när statens politiker, kapital och egenintressen maskerade till välgörenhetsorganisationer och svenska kommuners så kallade hjälpinsatser sakta men säkert tar kål på medborgarna då drar jag gränsen.

Man skulle nog blivit en lätt förvirrad kulturarbetare istället! Då kunde man fått sitt uppehälle betalt av staten tills man blev utloggad från detta jordeliv. Läs detta om du vill veta hur skattepengar föder svenska ”kulturarbetare”. Var det inte bidragssamhället som skulle minimeras?

Sjung och var glad

Men bara för att inte sjunka för lågt ner i eländet tycker jag vi lyssnar på lite musik istället for att diskutera politik och samhälle. Tids nog kommer vi att att ramla ner i vardagen igen!

Per Dich var en dansk folksångare, journalist och politiker i Socialistisk Folkeparti. En sångare som du kan lyssna på via länken nedan om du vill. Hans mest kända verk är nog Kapitalismen som han framförde första gången 1966,

En riktig god dansk version av Per Dich själv finns här.

Den svenska versionen, framförd av Fred Åkerström, kan du lyssna på här:

God förnöjelse som vi säger på skandinavisk.

Glaedelig jul önskar
Garm

Annonser

From → Politik

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s