Hoppa till innehåll

Fas 3 – Kungsbacka nästa slavkoloni

24/12/2010

Hej hå, hej hå, vi nu till gruvan gå…! Gläd er alla fasaner i Kungsbacka. Följande kan bli verklighet i en av landets mest välmående kommuner. Nu söker nämligen Kungsbacka kommun en privat partner för att få lite rotation i denna kommunala verksamhet som går under namnet Gruvan.

Gruvan är en arbetsträningsverksamhet i kommunal regi inom second hand. Vad annars? Det är ju inom den branschen som möbler och husgeråd byter ägare utan någon större kontroll och erbjuder utrymme för kreativa lösningar.

Man kan alltså inte verkligen vara säker på att det som lämnas in till secondhand verkligen erbjuds till försäljning ute i butiken? Något kvitto lär du aldrig få vid inlämnandet inte heller någon återrapportering om prylen sålts eller för hur mycket.

Så vart tog då fasters gamla fina byrå vägen egentligen? Såldes den öppet och snyggt varvid överskottet gick till behövande eller tog den vägen via små klåfingriga händer till en helt annan destination?

Nej, jag säger som en antikhandlare jag kände i Göteborg:
”Sälj ditt dödsbo innan någon annan gör det.”
Han var en ”ärlig” antikhandlare! Köp, sälj och var glad!

Sådant kan man aldrig veta i secondhand-världen! Vare sig den är privat och skattefinansierad eller kommunal och också då skattefinansierad. Personligen hålls plånboken i ett fast grepp här i Gnipagrottan. Att hjälpa mindre resursstarka (fint politiskt ord för fattighjon) är en god gärning bara man vet var pengarna tar vägen, eller hur?

Läs Kungsbacka-Postens artikel om Gruvan.

Kommunstödd gråzon

Secondhand är en bransch vars skötsel kan lämna mycket övrigt att önska och en secondhand i kommunal regi är nog inte den bästa kombinationen. Men det är klart, politiker inom Kungsbacka kommun är vida kända för att klia varandra på ryggen i olika sammanhang. Så klia lite här och där och vips så kan du ha en nyrenoverad kristallkrona i ditt hem. Här kan vi prata om gråzon. En kommunal sådan!

Sedan har det egentligen inte någon större betydelse vad som står på skylten till alla landets secondhand-butiker. Det kan vara Röda Korset likväl som Myrorna, Stadsmissionen eller någon annan i den djungel av organisationer som säger att de vill alla så väl.

Röda Korset i Kungsbacka till exempel har sedan tidigare erkänt dåligt rykte när det gäller in-och utlämning. I den lokalen, känd som Kupan, sägs moralen hos ledningen vara lika låg som de hävdar att deras priser är.

Kan bli ett misstag

Och nu skall det alltså sökas privata aktörer till kommunala Gruvan i Kungsbacka. Låt oss alla hoppas att det inte blir någon aktör med religion som täckmantel för att tjäna storkovan på arbetslösa fasaner. Eller tänk tanken att Prio1, Jobbfabriken eller någon liknande skattefinansierad aktör skulle dra sig söderut? Bäva månde kungsbackas arbetslösa!

Företag liknande Prio1 kanske ligger nära till hands som kandidater då dess ägare seglar under samma politiska blå flagg som Kungsbacka kommun.

Kungsbacka kommun hävdar att en eventuell privat aktör måste uppfylla ett flertal krav för att komma ifråga. Till exempel skall lägst tio behövande personer (läs gratis fasaner) om året jobba i Gruvan med insamling och försäljning. Men vad en kommun i Sverige säger och vad den sedan gör har visat sig vara två helt olika saker.

Men visst, tio stycken fas 3-fasaner inbringar ju den nätta summan av 600.000:-. per år till den som känner sig hugad. Kungsbacka kommun anser sig däremot ha råd att undvara dessa pengar och istället köra dem i gapet på en privat omhändertagande partner.

Det finns en lösning

Det skulle vara synd om en privat aktör skulle sätta sina giriga klor i Gruvan. Kan Kungsbacka kommun då inte agera mer aktivt utan någon privat partner? Hur svårt är det att marknadsföra en secondhand-butik som har bra kvalitet på sina möbler?

Skaffa ett bättre affärsmannaskap i ledningen för Gruvan och behåll de skickliga yrkesmänniskor som renoverar möblerna så kan nog det hela styras upp. På så sätt kan Gruvan växa utan att solka ner sig med skumma oseriösa aktörer.

För det är med affärspartners som med partners i ett förhållande – att välja med omsorg är guld värt!

Laga inte det som inte är trasigt tycker
Garm

Annonser

From → Politik

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s