Hoppa till innehåll

Midsommar på sjuttiotalet – var du med?

27/12/2010

Midsommardröm.

Stora bilar, vodka, mellanöl och finkänsliga badgäster. Dessa ingredienser är inte alltid en bra grund för en fin, sansad och balanserad midsommar. Inte på västkusten i mitten på sjuttiotalet i alla fall. Men om backspegeln är välputsad kan man se en ungdom som blev rätt så väl anpassade i vuxen ålder trots allt. Så det finns hopp…

När man är ung är man både vacker,stark och ofelbar, hur andra än behagar uppfatta en som person, eller hur? Fel kan andra göra men då skall det åtgärdas snabbt och lätt och helst utan inblandning från högre instanser.

Full badjävel. Men att fira midsommar på ett ställe på västkusten under sjuttiotalet där badgästerna dominerade med sina åsikter om rätt och fel kan verkligen ha sina sidor. Vad dessa ”stabor” med sina randiga seglarslipsar, clubblazers och gingroggar ansåg rätt och riktigt överensstämde inte alltid med vårt eget sätt att se på tillvaron.

Vi, de lokala förmågorna och framtidens hopp, ansåg att de rätta sidorna var att ha kul med bra musik, ett digert alkohollager och rymliga fordon att transportera oss själva i. Vad slipsarna och v-tröjorna ansåg var av underordnad betydelse. De kunde gärna stå utanför havsbadets restaurang och kasta upp klockan tre på morgonen. Vi hade viktigare saker att göra.

Storleken har en enorm betydelse

En gammal Cheva, Chrysler eller Dodge lastades därför med ett rekorderligt antal flak mellanöl. inköpta på lanthandeln på orten. Jodå, det fanns lanthandlare på den tiden Stor bil. och de var inte så noga med vad de sålde eller till vem. Bara det såldes. Och varför  bilarna nu var stora och amerikanska berodde för det mesta på ekvationen antal inklämda personer per kubikmeter och bil.

Drycker av starkare typ hade med god planering införskaffats tidigare. Många var de  kioskägare längs kusten som under somrarna alltid hade ett ansenligt lager av starksprit och vin skvalpandes mellan sega råttor och chokladkakor under disken.

”En påse blandat, några paket John Silver utan filter och fyra rör Explorer tack!” Häpp, och affären var klar! In i bilen,  dra i gång stereoåttan (en lite klumpig variant av kassettbandspelare) och banka på! Midsommaren var räddad än en gång!

Ett gott samvete är bästa kudden

Länsman. ”Va´ fasen har ni gjort nu?” kunde ansvarig länsman på orten säga då vi i samlad trupp mitt i natten stod uppradade. Vi kunde otroligt nog bli anklagade för än det ena och än det andra. Vissa av oss fick sedan på nåder lämna byggnaden. En del upprörda kamrater fick däremot sova över en stund hos farbror länsman då de nekade i döden till alla slags orättvisa anklagelser.

Nu var detta inte hela världen för i den varma sköna midsommarnatten stod vi övriga stackars oskyldiga offer utanför länsmans bakdörr och bidade vår dyrbara tid. Och snart nog, efter ett antal lagstadgade timmar, var våra vänner både utsövda och pigga och kunde återuppta helgens aktiviteter.

Det kunde då allt som oftast bli en liten trevlig välkomstfest och alla var glada och lyckliga tills… Ja, ja så kan det gå, ibland blev det favorit i repris.

De skyldiga äro

Men hur kunde man då hamna hos länsman när man nu var både ung, stark, oskyldig och framtidens hopp? Jo det kan jag berätta. Allt var badjävlarnas fel! Och så här gick det till en stilla midsommarnatt på västkusten:

När vi, de lokala förmågorna, ser att en fotbollsmatch mellan BJ och LF (BadJävlar och LokalFörmågor) är orättvist dömd så måste det naturligtvis ageras. Man kan då med stolta steg äntra planen och påpeka för domaren att glasögon är av nöden. Dömer han bort BJ.målet kan han gärna få en öl eller en grogg. LF är minsann aldrig omöjliga i sportsammanhang!

Om detta då inte hjälper kan det tyvärr bli ett visst handgemäng. Då kommer de randiga slipsarna och deras kjoltyg farande och skall boxas och dras i håret. Och om slipsarna då är fler och tjockare än de lokala förmågorna så skiter det sig. När slipsarnas kjoltyg dessutom ringer länsman, ja då blir det riktigt trångt på planen.

En fängslande upplevelse

Alla som har haft ett antal feta badjävlar sittande på bröstkorgen vet att både andning  och förmåga till fysisk aktivitet avtar. Att dessutom ett och annat gindoftande och  Handfängsel. högljutt kjoltyg drar en i håret gör inte situationen mer angenäm.

Men allt löser sig då lagens långa arm dyker upp med både manlig och kvinnlig personal. Bort med slipsarna och dess gintyngda kjoltyg och fram med batonger och handfängsel.

Vackra blåa ljus gör sedan färden in till till länsmans hus både snabb och effektiv. På så vis hamnade ett stackars gäng unga starka lokalförmågor framför skranket en midsommarnatt på sjuttiotalet. Vojne, vojne.

Sammanfattning

Det som är roande för de lokala förmågorna, då de i dag ofta är civiliserade män i samhället är detta: Ibland träffar de på slipsarna, deras kjoltyg och uppväxta avkommor och ser att det som ärvs inte alltid är av godo. Inte ens de v-ringade tröjorna.

Med hopp om frisk luft och snälla länsmän
Garm

Annonser

From → Nostalgi

One Comment
  1. birgitta johansson permalink

    visst var det bättre förr……

    nu sitter dessa ”killar” i olika möteslokaler och beklagar sig över dagens ungdom, förbjuder både alkohol och cigaretter, deras ungar förväntas tydligen bli sunda,idrottande och morotsknaprande finans män redan i tonåren för allt annat roligt har deras föräldrar hunnit förbjuda.

    dessa föräldrar glömmer dock lätt att ungdomligt oförstånd går inte att förbjuda och gör de inte en dumhet hittar de säkert på någon ny.

    ”stabornas” kläder och dryckes vanor har möjligen ändrats men konflikterna finns kvar. i amerikanarna har den största förändringen antagligen varit att de bytt personnr på ägarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s