Hoppa till innehåll

Halland och Albert Olssons romaner

29/12/2010

Hallänningen i allmänhet har kanske inte gjort så mycket väsen av sig genom tiderna. Det pratas sällan om hallänningarna och om vad de har uträttat. Tvärtom, de verkar vara ganska anonyma. De nämns inte så ofta, varken i positiva eller negativa ordalag. Men Halland har faktiskt en mycket intressant historia.

Det var i Halland det kämpades och slogs mot sanden och överheten under 1600-talet vid en tid då både svenska och danska herrar ville ha styret. Följden blev att civilbefolkningen i detta kustlandskap fick utstå både våld, terror och utsugning.

Problemet med sanden berodde på en omfattande avverkning av skog och ända fram till 1800-talet var flygsanden ett allvarligt problem. Det andra problemet, det med både svensk och dansk överhet och prästerskap, var inte lika praktiskt hanterbart.

Då Halland inte blev svenskt förrän vid freden i Roskilde så det var många blodiga slag som utkämpades genom åren. Det sista striderna var vid slaget vid Fyllebro under det skånska kriget.

Att en del av dagens hallänningar vill återbörda Halland till Danmark kan vi kanske ta upp vid ett senare tillfälle.

Albert Olssons trilogi om Tore Gudmarsson

Som så ofta i krig är det civilbefolkningen som får betala det högsta priset i form av mänskligt lidande. Så var det även i Halland på 1600-talet. En man som har skrivit om denna oroliga tid är författaren Albert Olsson. Hans historiska trilogi handlar om Tore Gudmarsson, en halländsk bonde i byn Haverdal strax norr om Halmstad på 1600-talet. I romanerna Sand, 1940, Gränsland, 1942 och Tore Gudmarsson, 1945 skriver Olsson om danska och svenska godsherrar och bönder liksom om lag och rätt under de dansk-svenska krigen.

Det är ett hårt liv som Tore Gudmarsson och de andra bönderna lever. Är det inte den alltid flygande sanden så är det överheten i form av godsherrar, fogdar och prästerskap som med alla medel vill knäcka dem. Tore Gudmarsson står emot men får också betala ett högt pris. Svenskt eller danskt prästerskap, våld och förtryck spelar ingen större roll för dessa hårt prövade bönder. De får lida lika mycket vilken nationalitet som än håller i piskan.

Författaren ansågs se trilogin som en motståndshandling mot grymheterna under andra världskriget. Hans egen tid och liknelser med andra världskriget är också tydliga i romanerna.

Är du intresserad av Halland och dess historia är Albert Olssons romantrilogi att rekommendera. Jag tycker att han på ett bra sätt beskriver både personer, miljö och händelser.

Andra titlar av Albert Olsson

Albert Olsson var en mycket produktiv författare. Hans första publikation kom 1928 och den sista 1985 och under denna tidsperiod utgavs en ansenlig mängd titlar. Se denna litteraturförteckning.

Albert Olssonsällskapet

Naturligtvis har Albert Olsson ett sällskap även han. Albert Olssonsällskapet grundades 1996 på Annies Gård i Haverdal, På sällskapets hemsida kan du läsa mer om dem.

Detta skriver Albert Olssonsällskapet på sin hemsida:
Sällskapets uppgift
”Albert Olssonsällskapet ser som sin främsta uppgift att vårda minnet av Albert Olsson samt tillvarata och vidga kännedomen om den kulturskatt han givit bygden genom sitt författarskap och sin lärargärning i Halland.”

Alla dessa goda svenska författare

Jag anser att det fanns så många bra svenska författare under 1900-talet. Jag tänker då på Fritiof  Nilsson Piraten, Olle Länsberg med flera. De nämns inte så ofta nu för tiden tyvärr. Dagens unga kroganställda skulle kanske till exempel uppskatta Olle Länsbergs underbara Restaurang Intim från 1945.

Läs fler goda svenska författare tycker
Garm

Annonser

From → Litteratur

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s