Hoppa till innehåll

Arbetslös och fattig? Du skulle ritat en gubbe

30/12/2010

Arbetslös och fattig.  

Sent skall syndaren vakna, sägs det. Och i detta fall stämmer det tyvärr alltför väl. Att man inte tänkte på detta tidigare? Rita en rolig gubbe, sjung en stump eller slå en stepp så kan man casha in till mat och vin resten av livet! Hade jag bara låtit bli att skaffa mig en utbildning och jobb så…

Man skulle ha varit mer uppmärksam i skolan på teckningslektionerna. Då kunde man idag fått ett generöst socialbidrag på 18.000 per månad tills man äntrar Pärleporten. Inte illa pinkat för lite ”kulturarbete”i dagens Sverige, eller hur?

Det fanns alltså massor av stålar att hämta bara du kunde hålla i en penna eller en pensel. Du behövde inte ens vara duktig, bara känna rätt personer och uttrycka dig lite korrekt kulturellt så hade drygt 200.000 per år hamnat i din rödvinskassa.

Kultur först och sist

Nu är det tyvärr för sent för detta ekonomiskt geniala drag men saken tål ändå att lyftas fram. Speciellt som det är så populärt att spara pengar på både arbetslösa och halta och lytta i dagens samhälle. Att högt ifrågasätta detta gödslandet med skattemedel till ”kulturarbetare” kräver både tålamod och ett visst sinne för humor. Argumenten som hörs för detta bidragssystems bevarande är både ynkligt och patetiskt.

Många är kulturens försvarare och utövare som gärna anser sig vara en fredad art i en fredad zon. Dra ned på vad som helst i samhället men rör inte pengarna till penslar, färg och mimande fröknar. Eller clowner och schackspelare! Dö av svält och kyla din arme sate men dö med kulturen i ditt hjärta!

Att mäta kulturell kvalitet

Det är en behaglig ekonomisk tillvaro många av landets utövare av de stora konsterna lever i. Dessa kreativa ”kulturarbetare” får ett livslångt bidrag till mat och husrum tills Skrivmaskin. den dag de kastar in penseln. Gissa vem som betalar dessa skapande själars tillbakalutade tillvaro? Jo du…

Nu skall det i ärlighetens namn sägas att de har krav på sig också. Dessa “kulturarbetare” skall producera något ”av hög konstnärlig kvalitet.” Det kreativa sittfläsket får inte bli för fett för då kan de ju inte röra sig i kulturens unket innestängda salonger. Så att slänga ihop en tavla eller skriva några ord ibland är nog en nödvändighet tyvärr,

Nedanstående citat är hämtat från Konstnärsnämndens hemsida:
“En inkomstgaranti till konstnärer har getts till en konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och med stor betydelse för svenskt kulturliv. Inkomstgarantin är ett erkännande av ett framstående konstnärskap och ger en ekonomisk grund för mottagaren att upprätthålla sitt konstnärskap på hög nivå.”

Hur mäts denna “höga kvalitet” kan man undra. Är det antal kramar per vernissage eller antal sneda dansteg i det rätta kulturella miljöerna? Denna undran är berättigad då frågan om vad som är konst regelbundet ställs av kulturens utövare och förespråkare.

Men om man nu inte vet vad som är konst, hur kan då konsten anses så viktig för medborgarna att den är värd 18.000 per månad? Livet ut? Det betalas alltså för något som ingen vet vad det är? Den tål att tänka på.

Bidragstagande “kulturarbetare” 2010

Se här ett litet urval av bidragstagare som anser sig så fattiga att de utan statens hjälp inte kan överleva: Författarna Jan Myrdal, Göran Sonnevi och Birgitta Trotzig. Filmmakarna Maj Wechselmann och Roy Andersson. Konstnärerna Lena Cronqvist  och Jan Håfström. Formgivaren Jonas Bohlin. Clownen Manne af Klintberg och schackspelaren Ulf Andersson. Clown? Schack? Javisst, konst och kultur är ett vida begrepp när bidragen skall portioneras ut till de behövande.

Ett kulturpaket.På Konstnärsnämndens hemsida kan du läsa hela listan på både nuvarande och tidigare bidragstagare. Läs nu, imorgon kan det vara för sent!

Nuvarande bidragstagare. Tidigare bidragstagare.

Konstnärsnämndens styrelse fördelar bidragen till individer som håller på med bild, form, musik, teater, dans och film och Sveriges författarfond fördelar bidragen till författare och översättare.

Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond är rörande eniga om att samtliga dessa “kulturarbetare” är otroligt duktiga och viktiga. Så skickliga och betydande för oss medborgare att de varje år får cirka 200.000 kronor i socialbidrag. Det finns idag drygt 150 stycken bidragstagande ”kulturarbetare” i Sverige. Räkna lite på detta! Pengarna kunde kanske användas till något bättre och mer akut?

Ett beslut i rättan tid

Riksdagen röstade i maj 2010 för förslaget att avveckla utdelningen av socialbidrag till dessa ”kulturarbetare”. De som redan nu oförskämt åtnjuter skattemedlen påverkas inte, de sitter cementerade med livslång inkomst betald av dig och mig.

Men eventuella nya kreativa aspiranter kommer inte att beviljas medel. Däremot skall istället 1,5 miljoner kronor i nya stipendier skapas varje år.

Klubben för inbördes beundran

De bidragstagande ”kulturarbetarna” Myrdal och Wechselmann är i januari 2011 aktuella då det meddelas att Wechselmann får Jan Myrdalsällskapets stora pris – Leninpriset. Wechselmann erhåller 100 000 kronor vid en ceremoni på Hotell Gästis i Varberg den 9 april 2011.

Hotell Gästis ägare Lasse Diding sitter i Jan Myrdal-sällskapets styrelse. Hans Lenininspirerade hotell är fyllt med bilder, byster och reliefer av Lenin, Karl Marx, Mao och revolutionära affischer. Med bland andra Lenin som förebild erhöll Diding utmärkelsen Årets Företagare i Varberg 2007. Anna-Stina Nordmark-Nilsson, vd för Företagarna och Camilla Bengtsson från Företagarna i Varberg var prisutdelare.

Anna-Stina Nordmark-Nilsson sa vid prisutdelningen:
”-Självklart ska det vara fest och glamour för det är ett viktigt pris för det är småföretagen som är ryggraden i svensk ekonomi,”

Småföretagare Diding med förebilder som Lenin, Marx och Mao anses alltså här representera Sveriges småföretagare. Vad säger landets övriga småföretagare om detta tro?

Lenin är populär hos Varbergs kommun och företagare

Hotellet attraherar alltså både Varbergs kommun och Företagarna i Varberg. Fråga gärna styrelsen för Företagarna i Varberg vad de anser om Lenin och kommunism.

Ställ också samma fråga till Varbergs kommun då de själva har förlagt aktiviteter bland Leninbilder, Karl Marx och byster. Inspirerande miljö vill jag lova! Vad säger de anställda inom Varbergs kommun? Gillar de valet av arbetsmiljö?

Inte illa jobbat av ett litet landsortshotell att charma både bidragstagande kamrater som är “kulturarbetare”, Varbergs kommun och lokalföreningen Företagarna i Varberg. Lenin är populär i dessa kretsar tydligen. Vad blir nästa idol för denna mediokra mix av beundrare? Hitler eller Pol Pot?

Citat från hotellets hemsida:
”Gästis är ett självklart val för mig.” Jan Myrdal
Helt rätt, man skall vara där man känner sig hemma!

En jämförelse

Hur kan alla dessa tidigare romaner skrivits, tavlor målats och schackpartier spelats utan skattefinansiering? De måste väl ha varit något fuffens med i bilden? Svårt att säga men väl värt att fundera på.

Personligen anser jag att både bildkonst och litteratur har klarat sig galant tidigare genom åren, innan denna galenskap sjösattes på skattebetalarnas bekostnad. Eller har kvaliteten på dessa individers alster ökat tack vare bidragen? Nej, jag skulle nog inte tro det!

Sammanställningen på Konstnärsnämndens hemsida på de bidragstagande “kulturarbetarna” hjälper dig kanske vid ditt nästa val av kulturinköp. Anser du att du redan betalat en del av deras tillvaro kan du med gott samvete välja någon annan. De lär ju inte svälta ihjäl då de svenska skattebetalarna står för deras mat och husrum. Tills de dör!

Det var bättre förr anser
Garm

Annonser

From → Politik

One Comment
  1. Utan att lägga värdering i företeelsen så vill jag påminna om att konstnärslönen endast betalas ut om konstnären i fråga inte når upp till minst 18000 per månad. Tjänar konstnären pengar så delas ingen eller endast en del ut som lön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s