Hoppa till innehåll

Fas 3 – lägg dig inte i det du inte förstår

11/01/2011

Arbetsförmedlingens nuvarande generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist och Catharina Sojde, chef för Arbetsförmedlingens Juridiska avdelning anser att du som skattebetalare inte skall lägga dig i vad dina pengar används till. Att öppet redovisa upphandlingar gällande Fas-3, betalda med skattepengar är inget dessa två damer förespråkar.

Angeles Bermudez-Svankvist, Arbetsförmedlingens generaldirektör. Omtanken om de företag som är Fas 3-anordnare är viktigare än både de utnyttjade slavarna själva och dig som skattebetalare. Informationen om vilka företag som anordnar fas3-program är nämligen sekretessbelagd. Angeles Bermudez-Svankvist  och Catharina Sojde hänvisar till offentlighets- och sekretesslagen och säger att företagen som är Fas 3-anordnare kan skadas om det blir känt att de får bidrag från staten, det vill säga skattebetalarna.

Catharina Sojde, chef för Arbetsförmedlingens Juridiska avdelning. De som riskerar att skadas så oerhört svårt kan vara personer företag, föreningar och organisationer som har ett antal betalningsanmärkningar. drivit flera företag i konkurs och/eller har blivit dömda för allsköns brott. Vi kan icke räkna dem alla.

Så för att se vilka snåla och giriga företag, organisationer, föreningar, skattesmitare och brottslingar som kan fortsätta att stjäla dina skattepengar får du vända dig till andra informationskällor. Och det finns det många flera av. Publiceringen av dem lär inte dröja så länge. Men av en tyst Arbetsförmedling får du som sagt ingen som helst information. De stänger effektivt ute all insyn så att de kan fortsätta sin ljusskygga verksamhet.

Deras attityd är glasklar; lägg dig inte i det du inte förstår! Ni medborgare skall minsann inte komma rännande och begära ut uppgifter om Arbetsförmedlingens upphandlingar i tid och otid. Hur skulle det se ut om allmänheten fick reda på vilka företag och organisationer det är som kallt och beräknande hänger på låset när fasanerna flaxar ut från AF?

Dessa två kvinnor på Arbetsförmedlingen försvarar naturligtvis sitt agerande och sina uttalanden tills den dag de byter karriär och blir överbetalda konsulter inom något obskyrt område. Men tills dess lär de icke bita den statliga hand som så generöst föder dem så förvänta ingen hjälp från det hållet.

Och i rakt nedstigande led upprepar ansvariga på arbetsförmedlingar runt om i Sverige vad dessa två kvinnor säger. Likt papegojor mal de på om förträffligheten med Fas-3 och värdet av att komma ut i arbetslivet. Arbetslivet? Innebär inte arbete också ett visst mått av prestationsbaserad ersättning? Det som kallas lön?

Mer om olika typer av arbetslösa och ersättningar finns att läsa här. Du bör kanske ha stabila nerver för att ta in den informationen. Ett löjes skimmer lägger sig över arkitekterna bakom detta regelverk. Tyvärr måste någon betala eländet och det vet vi ju alla vilka det är.

Och alla dessa svamlande egenvårdande människor i ledande ställningar på landets arbetsförmedlingar avlönas generöst av oss skattebetalare!

Tröttheten kommer smygande…

Arbetsförmedlingens bristande kompetens vid upphandling

Företagande kan bedrivas i många intressanta former och skepnader. När nu Arbetsförmedlingarna är så okunniga och naiva upphandlare så krävs det ingen större intelligens för att dra igång en verksamhet som lurar skjortan av dem och pengarna av oss andra.

Men vad är det då som gör att Arbetsförmedlingen inte vill eller kan kontrollera vilka de gör affärer med? Vid de flesta upphandlingar inom affärslivet kollas blivande partners noggrant och kunnigt varefter korrekta beslut tas. Men den mest elementära kunskap om upphandling finns bevisligen inte bland Arbetsförmedlingens alla anställda.

De uppvisar liten eller ingen professionalism gällande affärsmannaskap. Detta är nu kanske inte så konstigt då utbildningen till arbetet som arbetsförmedlare inte innehåller dessa moment. Ändå har Arbetsförmedlingen mandat att med outbildad personal göra upphandlingar för miljoner kronor per år! För alla dessa skattepengar köps tjänster från de mest suspekta håll.

Hur går detta elände till nu då?

Ett företag eller en förening/organisation vill gärna ha lite gratis arbetskraft och samtidigt erhålla 5000 kronor per månad och slav. De lämnar följaktligen in en anmälan med bifogad arbetsbeskrivning som visar att de kan erbjuda lediga Fas 3-platser.

Arbetsförmedlingen granskar anordnaren genom att studera arbets­beskrivning som företag lämnat. Om den verkar någorlunda vettig går processen vidare. Vad som är någorlunda vettigt i detta fall vet ingen riktigt då inga tydliga krav eller ramar har satts gällande slaveriets art och omfattning.

Den person på Arbetsförmedlingen som granskar arbetsbeskrivningen behöver heller inte vara kunnig inom just det aktuella området. Han eller hon har därför heller ingen möjlighet att avgöra om arbetsbeskrivningen är seriös och genomförbar. Därför kan matchen Arbetsförmedlingens okunniga amatörer mot drivna rufflare bara sluta på ett sätt.

Arbetsförmedlingen tar nu en kreditupplysning på företaget för att se om det finns några betalningsanmärkningar. Ett nybildat företag har sällan hunnit få några betalningsanmärkningar så det är rent och fint i dokumenten. Märk väl att inga upplysningar tas på personerna bakom företaget!

Dessa personer kan vara människor med flertalet konkurser bakom sig, folk med stora skatteskulder och kriminella personer och organisationer. Om personerna bakom företaget eller föreningen eventuellt också har nära kopplingar till anställda inom Arbetsförmedlingen kontrolleras heller inte! Det är med andra ord ett perfekt upplägg för allsköns slödder att håva in stora summor från staten. Och det görs också! Var så säker. Varje dag stoppas det pengar i dessa bondfångares fickor.

Och ansvariga i regering och riksdag tittar på utan att agera! Var så god och skölj käre medborgare!

Om bondfångarna sedan är vinstdrivande företag eller ideella organisationer med religiösa fasader har mindre betydelse. Girigheten och viljan att utnyttja sina medmänniskor är lika stor vare sig det är Mammon, Jesus eller Muhammed som styr i deras värld.

Lena-Britt Rönnberg, sektionschef för JUG på Arbetsförmedlingen i Linköping. säger till tidningen Corren i en artikel:
”- Det ligger inte i vårt uppdrag att kontrollera närmare,”

Men vem skall då kontrollera? De svenska skattebetalarna förbjuds ju insyn i denna verksamhet då informationen sägs vara till skada för företaget som utnyttjar personer i Fas-3. Men någon måste väl göra en kontroll gällande alla omhändertagande företag och organisationer som vill de arbetslösa så väl? Nehej, inte det.

När företaget till slut blir godkänt som Fas-3 anordnare i Arbetsförmedlingens “kritiska och granskande ögon” är det bara att beordra ut ett gäng fasaner och skicka skattebetalarnas pengar till företaget eller organisationen. På detta sätt blir statistiken snygg samtidigt som den arbetslöse kan utnyttjas för några hundralappar per dag.

Arbetsförmedlingen som hallick och förskingrare

Arbetsförmedlingen med Angeles Bermudez-Svankvist och Catharina Sojde vid rodret bedriver en omvänd hallickverksamhet. De bjuder ut både människor och pengar till de torskar som kallas Fas 3-anordnare. Drygt ett par hundra kronor per dag anser dessa båda kvinnor vara en acceptabel lön till en fasan för att ligga still och låta sig…

Arbetsförmedlingen är inte det minsta intresserad av vems fickor de stoppar alla dina skattepengar i och det skall medborgarna inte heller vara anser Arbetsförmedlingen. Det kan nämligen, enligt Catharina Sojde, skada de ovan nämnda skrupelfria företag eller föreningar om det kommer ut att de utnyttjar fas 3-slavar.

Hur kan det skada dem? Vad är så farligt med den information Arbetsförmedlingen sitter på gällande dessa upphandlingar?  Finns det andra orsaker till att inte offentliggöra dessa dokument? Man undrar…

Är det kanske för att även Arbetsförmedlingens ansvariga innerst inne vet att detta är ett legaliserat slaveri och skamlöst utnyttjande av arbetslösa människor? Att nämna ordet förskingring av skattemedel i detta sammanhang ligger väldigt nära till hands.

Arbetsförmedlingen och fackföreningarna

Men fackföreningarna säger du då, har inte de ett ansvar i detta? Jo man tycker det skulle vara fallet men som vanligt går de svenska fackföreningarna med händerna djupt i byxfickorna och muttrar om orättvisor högt och lågt. Att agera för sina medlemmar har inte varit deras starka sida de senaste åren. Hade dessa ynkliga ursäkter till fackföreningar varit lika aktiva gällande Fas-3 som när det gäller sina egna löner, arvoden och förmåner så hade bilden varit en annan.

Men naturligtvis har fackföreningen en ”dialog” med arbetsförmedlingen gällande Fas-3. Du kan själv se idag vad denna dialog innebär för de arbetslösa. Inga ”riktiga” arbeten får trängas undan. Att använda orden”riktiga arbeten” i samma andetag som Fas-3 är att förolämpa de arbetslösa.

Hela denna cirkus bådar inte gott anser
Garm

Annonser

From → Politik

11 kommentarer
 1. birgitta johansson permalink

  kommentaren lägg er inte i det ni inte förstår borde gälla AFs chefer, gällande regler för arbetslösa borde de inte få lov att utformas av andra än tidigare långtidsarbetslösa.

  sedan tips om än jobbigt tips var jobbiga ifråga sätt placering i fas 3 eller vilken annan praktikplats som helst som går via AF och a-kassa. vägra göra något annat än titta på när någon annan jobbar. ni kan ju möjligen vara trevliga hämta fika och gå ärenden på stan och annat ni möjligen är intresserade av, försök vara mycket sociala prata med alla på arbetsplatsen fråga hur det är, lär er rutiner, men JOBBA INTE, sortera inte pärmar, kopiera papper eller annat nyttigt, det skall det betalas lön för. har nyligen hört om de som gör praktik på a-kassa på både AF och FK, de trivs och gör ett regelrätt jobb om jag förstått det rätt, trivs och jobbar på. tydligen helt omedvetna om att chansen till vidare anställning är minimal och att när tiden är inne drabbas de av chock när tom a-kassan slut och de måste leva på sambon eller söka socialbidrag. socialbidrag är något de inte får om de råkar äga något tex bostad eller bil, ett fenomen de flesta inte vill tala om.

  jag vet inte varför alla dessa jobbar vidare, det verkar som om de tror att får det bara gå ett par år till händer det något, och allt fler drabbas av den totala utförsäkringen som ger mellan 3-4000 kr i månaden och så undrar de vad som hände.

  jag tycker att praktik bara borde få finnas i samband med en utbildning. annars måste arbetsplatsen anställa personen, gärna med någon typ av bidrag eller stöd vid tex funktionshinder. men för den som kommer till arbetsplatsen skall det vara en rimlig lön som gäller.

 2. Anonym permalink

  1. Fas3-platser upphandlas inte. Det är en typ av överenskommelser som inte regleras av lagen om offentlig upphandling.

  2. Beslutet att inte lämna ut uppgifter rörande fas3-anordnare är som du skriver överklagat. För egen del är jag tämligen säker på att Kammarrätten kommer att ge AF rätt, tyvärr.

  Sekretessen i aktuellt lagrum (OSL 28:12) är inte bara stark utan har i tidigare domar även befunnits vara långtgående.

  Svar lär väl komma om någon månad eller så, den som lever får se.

  • Hej Anonym. Förstår precis vad du menar i punkt 1. Men oavsett om vi benämner det upphandling eller överenskommelse så skall beslut tas av personal på Af och pengarna betalas ut. Det är liksom lika illa vilket som tycker jag. Men visst, du har helt rätt. Hade det varit en offentlig upphandling skulle vi kunnat haft insyn.
   Mvh
   Garm

 3. Tar gärna emot uppgifter om anordnare av Fas 3. Skicka mej ett mail så lägger jag in det på sidan. Skriv anordnare som ämne.

 4. Kan inte annat än instämma i allt det ovanstående. Om dessutom arbetsgivarna inte ens har ork att bära sin vikt i form av löneutbetalningar för utfört arbete, så finns det väl vissa skäl att ifrågasätta huruvida de i någon nämnvärd grad tillfört något av de SKATTEMEDEL som nu hälls ut över dem – verkar rimligare att anta att det är den överutnyttjade och underbetalda arbetskraften som genererat innehållet i skattekassan, varvid de rent tekniskt sett ju faktiskt tvingas BETALA FÖR ATT FÅ ARBETA…

  Sverige äter just nu upp sig självt rent ekonomiskt sett och kommer om den inslagna linjen vidmakthålls att utmynna i ett gigantiskt svart hål, men vid det laget sitter dessa LANDSFÖRRÄDARE – jag menar inte profitörerna, för de har inte ingått något kontrakt att värna och förvalta skattebetalarnas intressen, utan jag menar politiker och höga tjänstemän (för all del finns säkerligen åtskilliga direkta profitörer bland dem också) – sedan länge i Bryssel på den rövade statskassan och flinar och pekar finger åt oss.

  Dock får vi skylla oss själva. Hade en liknande utveckling fått ta fart i t.ex. Frankrike hade tusentals parisare gått man ur huse och kastat ut parlamentarikerna och den som vägrat gå självmant hade blivit lynchad eller åtminstone grovt misshandlad – vi svenskar är för flata, anser jag…

 5. anonym permalink

  kolla föreningen KRIS ledning i Sthlm! en person där uppbär 50 000kr/mån i lön tack vare FAS 3 praktikanter

 6. Roland Carlsson permalink

  Jag har varit i kontakt med ” Uppdrag granskning” och bett dom gräva i den här soppan. Naturligtvis har skattebetalarna rätt att veta vad deras pengar används till och det beslut som Arbetsförmedlingens Catharina Sojde tagit om sekretess har överklagats till kammarrätten med krav om att listan på företag ska lämnas ut. Hur det går återstår att se.

 7. Annalena Wallner permalink

  Hej! Tack för en bra info ang FAS 3, vilken jag själv snart kommer att placeras i. Ve och fasa!! Snälla du, publicera denna artikel till tidningarnas världen så att gemene man, dvs de som inte söker info på nätet, får reda på denna lagliga slavhandel på skattebetalarnas bekostnad! Än en gång tack!
  Annalena W

Trackbacks & Pingbacks

 1. Fas 3, Jobb- och utvecklingsgarantin. « Lenas blogg
 2. Arbetslinjen – och sedan? « De Tystas Röst
 3. en fasansfull ordning «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s