Hoppa till innehåll

Arbetsförmedlare – en person att vårda ömt

15/01/2011

Arbetsförmedlare - en person att vårda ömt.

Arbetsförmedlaren skall du vårda ömt och varmt. Denna person har nämligen oanade resurser att sätta in om du trilskas. Så stryk medhårs, beröm deras insatser och rulla i gruset så gör du dig själv en stor tjänst. Du får din skrala ersättning några veckor till och slipper oroa dig för att bli avanmäld.

Många arbetslösa har med rätta ställt sig frågan hur en viss person kan få arbeta som arbetsförmedlare. Han eller hon verkar kanske sakna all sans och balans men har likväl laglig rätt att skicka ut en arbetslös i ekonomisk snålblåst. Dessa personer bör du som arbetslös hålla dig väldigt väl med vad de än hittar på för dumheter. För det gör de!

Vi människor är ju lika olika som vi är många och många olika typer av anställda på Arbetsförmedlingen finns det. Om du skulle råka hamna på kollisionskurs med en viss Avanmäld. typ av arbetsförmedlare så får du det inte lätt. Med lagen på sin sida kan människan nämligen stoppa din a-kassa, märka dig som att du “ej står till arbetsmarknadens förfogande” och i förlängningen också förhindra eventuellt försörjningsstöd (kosmetiskt namn på socialbidrag).

Det är skillnad på folk och folk i dagens Sverige. Det kan vara bra att känna till sådant när vissa människor i samhället så starkt förespråkar gruppkramar, solidaritet och rättvisa. Hur många, och vilka, skall man behöva krama för att erhålla drygt 200 kronor per dag före skatt? Man kan fundera lite på hur mycket staten anser man som arbetslös är värd. Ersättningsnivåer, krav och arbetsmöjligheter varierar starkt beroende på vem du är och varifrån du kommer. Ordet “olika” kan läsas på många sätt!

Visst kan du be om en annan kontaktperson men det är inte säkert att du får någon. Och även om du skulle få det så tänk på att Arbetsförmedlingen är en arbetsplats som alla andra och där snacket går i fikarum och i korridorer. En och annan inhyrd jobbcoach smyger också omkring med stora öron och oklar agenda. För att inte tala om de så populära After work-kvällarna där en viss grad av lösmynthet alltid förekommer.

Du kan vara helt övertygad om att det pratas både om dig och den negativa attityd du har till Arbetsförmedlingen och inte minst till arbetsförmedlaren.

Sekretess, ja – skyddad information, nej

Men de får inte sprida information om mig till andra säger du. Helt rätt, det finns en sekretess mellan dig och arbetsförmedlaren och som innefattar i princip allt du Informationsspridning. informerar henne/honom om. Även dina personliga förhållanden och eventuella planer på att till exempel starta ett företag innefattas i denna sekretess.

Men likväl är rådet att ”sila snacket” gällande dig själv som person, dina bekanta och absolut dina smarta affärsidéer. Du vet nämligen inte om arbetsförmedlarens släkting eller bekanta också har planer på företagsamhet i samma bransch som du tänker starta upp. Arbetsförmedlare pratar naturligtvis också med sina familjer vid frukostbordet. Dessutom kanske just din arbetsförmedlare slutar på Arbetsförmedlingen i morgon dag och piper iväg med hela din affärsplan på USB-minnet.

Sekretess är ett ord du ser på Arbetsförmedlingens dokument, begreppet skyddad information är något helt annat i detta sammanhang.

Hur illa kan det bli?

Det som gör det hela så farligt för dig som arbetslös är att de personer som arbetar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen också bara är människor precis som du och jag. Med bra och dåliga dagar, huvudvärk, bakfylla och griniga ungar och makar och räntor och amorteringar på bilar och hus. Precis som de flesta av oss med andra ord.

Att komma till arbetet som arbetsförmedlare med detta tunga bagage på morgonen och vara alert och pigg kräver nog sitt. Att i tillägg träffa arbetslösa människor som  inte heller är på topp alla gånger kan nog vara en prövning. Och är du på samma vresiga humör som arbetsförmedlaren så kan det så klart bli både hårda ord och tillmälen.

Personkemin är också något att tänka på i detta läge. Uppfattas den ene som en riktig stolle av den andre så är det för det mesta kört. Bara med den viktiga skillnaden att arbetsförmedlaren har ordenligt med verktyg och resurser för att få dig på knä. Det omvända är mycket svårt, för att inte säga snudd på omöjligt, att få till stånd.

Det kan med andra ord bli mycket illa!  Enbart för att kanske personkemin mellan dig och arbetsförmedlaren inte stämmer eller för att arbetsförmedlaren har en riktig dålig dag så kan du råka illa ut. Detta för att Arbetsförmedlingen har en så otrolig makt över dig så fort du är inskriven. Du sitter helt klart i den berömda rävsaxen.

Arbetsförmedlare vs arbetslös

Vad du som arbetslös har att tampas med är en person som innehar det som kallas en myndighetsutövande roll. Bara detta begrepp kan ge en normal människa oroliga drömmar! Det betyder alltså att denna person, hur förvirrad, bakfull eller förbaskad Irriterad arbetsförmedlare. han  eller hon än är för tillfället, har all laglig rätt att kontrollera och rent av stänga av dig. Om så bara för att jäklas och statuera exempel.

Du kan bli ålagd att bevisa att du verkligen söker anvisade arbeten enligt reglerna för a-kassa, begärd att göra det ena eller andra, inkomma med intyg om dit och datt och andra galenskaper. Här är det inte mycket att sätta emot som arbetslös för om du inte finner dig i detta så är avstängningen snart en realitet.

Arbetsförmedlingen kan alltså ställa till det något så fruktansvärt för en arbetslös. Och det har också hänt ett otal gånger. I flera fall har Arbetsförmedlingens agerande varit rent olagligt men där arbetsförmedlaren enbart fått en tillrättavisning och ett upplysande samtal med chefen.

Det är fritt för alla att ta del av de enkäter som regelbundet presenteras av till exempel IAF –  Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Läs dem gärna, alltid lär man sig något nyttigt.

En arbetsförmedlares bakgrund

Som arbetslös kan det vara bra att veta vad som krävs för att få arbeta som arbetsförmedlare. Det är ju trots allt en hel del kontakt som tas och man skall alltid vara välinformerad gällande myndighetspersoner. Särskilt när de har laglig möjlighet att påverka ens liv både i positiv och negativ riktning.

Deras arbete innebär i grunden att vara länken mellan dig som arbetssökande och en möjlig arbetsgivare. De förmodas faktiskt också vara experter på arbetsmarknaden och på att förmedla lediga jobb. Med detta i bakhuvudet kan man ställa krav på professionalism från deras sida, eller hur?

Utbildningen i korthet

De flesta arbetsförmedlare har idag en akademisk utbildning även om detta inte är ett rent formellt krav. Många nöjer sig med den tre-åriga grundutbildningen på 180 högskolepoäng vilken då utmynnar i en kandidatexamen. De kan naturligtvis om de vill läsa vidare på avancerad nivå för en magisterexamen och sedan vidare till en masterexamen.

Det finns också flera arbetsförmedlare som inte har denna akademiska utbildning. De är ofta äldre och har fått jobbet på andra meriter. Dessa äldre fasas sakta ut när de närmar sig pensionsåldern.

En nyanställd arbetsförmedlare får en internutbildning som kan variera från sex till nio månader. Till största delen genomförs utbildningen på arbetsplatsen och är då en blandning av teori och praktik. Efter detta är det skarpt läge för den nybakade arbetsförmedlaren.

Verkligheten

Arbetet med att hitta jobb till de arbetslösa tar sin början och vi kommer nu till det som kallas för verkligheten i dagens Sverige. Teorier, tentor, uppsatser och fallstudier i all ära men nu är det människor av kött och blod som gäller. Människor som vill ha ett Nybakad arbetsförmedlare. arbete och tjäna pengar. Det är också nu det kan bli lite svajigt i kommunikationen mellan en nybliven arbetsförmedlare och en arbetssökande.

En person som har varit verksam i yrkeslivet i två, tre eller kanske fyra decennier skall nu sitta framför en ofta ung oerfaren arbetsförmedlare med endast teoretiska kunskaper om arbetslivet. Hur skall goda råd om arbetslivet kunna framläggas från en färsk arbetsförmedlares sida på ett seröst sätt? Att ta råd ifrån det hållet känns nog lite fel och det är nog bra att vissa tankar inte visualiseras, åtminstone framför en nybakad arbetsförmedlare.

Framöver blir det naturligtvis diskussioner om CV-skrivningar, praktikplatser och annat smått och gott. Arbetsförmedlaren vill ju så väl med alla sina nyvunna kunskaper och den arbetslöse vill enbart ha ett arbete. Helst då utan att vara försökskanin bland dyrt inhyrda jobbcoacher och folk som skall förverkliga både sig själva och sin omgivning.

Och vi hoppas alla naturligtvis på bästa möjliga resultat i denna blandning av ung och gammal, teori och praktik, orutin och rutin. Och det blir säkert bra det hela bara arbetsförmedlarna kan lära sig bemöta vuxet folk som just – vuxet!

Arbetet i sig är inte tröttsamt, bara vägen dit anser
Garm

Annonser

From → Politik

3 kommentarer
 1. KalleB permalink

  Tack för bra inlägg & kommentarer!

  Jag blir mer och mer övertygad om att AF verksamhet styrs mot nedläggning.

  Socialen nästa,resten må gå via privata förmedlingar.

 2. Gun permalink

  Jag besökte före jul Af City i Stockholm och kom då i kontakt med en ung kille som just anställts där. Han berättade för mej att han kom direkt från gymnasiet, han hade inte en enda akademiskt poäng. Han var hur gullig och trevlig som helst men i alla fall…När Af här i Stockholm annonserar efter handläggare ska man ha 200 poäng för att vara behörig. Då jag har mer än så har jag sökt alla tjänster som utannonserats på Af och jag har inte ens kommit till intervju. Borde inte Af gå före med gott exempel och själva anställa äldre personer?

 3. God lördag!
  Tack för god lördagsläsning!

  I mitt 51-åriga liv, med stor social sfär omkring mig känner jag inte någon som fått ett arbete förmedlat av Arbetsförmedlingen!

  För ca 1,5 år sedan, som nyutbildad IT-pedagog, bestämde jag mig för att skaffa egen erfarenhet av Arbetsförmedlingen och vad som skulle kunna erbjudas där.

  Jag hade redan fått jobb som skulle påbörjas 2,5 månad senare och skulle ha sommarlov efter att ha tokpluggat. Det hade jag bestämt för jag ville njuta av sommaren och hade också sett till att jag hade ekonomi för att kunna göra det.

  Man kan ju verkligen fundera över varför jag skulle utsätta mig för det jag fick vara med om men jag ville veta hur det fungerade för arbetslösa människor.

  Första arbetslösa dagen begav jag mig till AF här i Västerås och där fick jag tillbringa dryga 5 timmar!

  Behövde äta lunch som alla behöver men se..det gick inte! Trots att alla arbetsförmedlare var på lunch så var det bara att sitta och vänta för annars skulle jag få ta en ny nummerlapp och hamna längst bak i kön.

  Så småningom, efter att ha fyllt i ”metervis” av elektroniska formulär, fick jag träffa en arbetsförmedlare som berättade mkt intressanta saker som tex att något sommarlov skulle det inte bli tal om!

  Joo, det hade jagbestämt och eftersom jag INTE tillhör någon a-kassa så måste jag kunna bestämma det själv!

  ”Varför är du här då?” frågade förmedlaren..”För jag vill ha ett jobb!” sa jag (hade inte för avsikt att röja hemligheten att jag redan hade ett jobb efter sommaren).

  Tro det eller ej men besöket denna första arbetslösa dag resulterade i att förmedlaren anmälde mig till en a-kassa (alfakassan) som jag INTE ville vara med i (jag avstyrde det senare) vi har ju än så länge föreningsfrihet här i Sverige.

  Hon talade också om för mig att jag hade 12 dagar på mig för att komma in och visa mina ”papper”!

  ”Varför då?” undrade jag..”De visar man väl för den potentiella arbetsgivaren vid en ev anställningsintervju?” ”Neej..vi ska kontrollera att du inte far med osanna uppgifter och falska papper!”

  Den sanna berättelsen hade andra mkt märkliga ingredienser men jag spar dom till en ev bok :)

  Min upplevelse är att våra myndighetspersoner inte har någon som helst insikt i ” Vem är jag på jobbet för?”.

  Förvaltningslagen som tillskapats för att reglera hur och när vi ska bli bemötta och servade i vårt avlånga land av våra myndigheter är ju inget som man som myndighetsperson har någon kännedom om alls.

  Neej..man får helt enkelt trösta sig med att ”Det kan alltid bli värre!” och fortsätta vara ”jobbig” kund!

  Skaffa dig en fin lördag!
  /Ewa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s