Hoppa till innehåll

Bidragstagare är alla – utom jag

24/01/2011

De som oftast hamnar i fokus när bidrag diskuteras är de arbetslösa och sjuka. Och det är lätt att sikta in sig på dessa båda grupper då deras värde i Sverige idag redan är lågt och de säkert tål en smäll till. Det framgår däremot sällan vad som egentligen menas med bidrag och vilka som är duktiga på att utnyttja dem. Ses du som socialfall eller skivdebuterande poet? Bara etiketten skiljer, pengarna kommer från samma ställe.

Allt benämns inte vid sitt riktiga namn, varken av politiker eller av media. En viss förvirring eller okunnighet tycks råda hos dessa då det gäller bidrag, ersättningar och även avdrag. Vad man kanske kan vara överens om är att samtliga av dessa poster är en minuspost för statens kassakista

En del bidrag accepteras utan gnäll och andra är föremål för både hårda ord och nedskärningar. Vissa bidrag är stora, omfattande och öronmärkta för all världens väl och ve och därmed accepterade av det vi kallar etablissemanget. Andra bidrag som är av nöden för ett dagligt uppehälle för utsatta människor i närområdet får på tafsen i tid och otid.

Ersättningar är inte bidrag

För att klargöra en sak så är arbetslöshetsersättning och sjukersättning inte bidrag. De är ersättningar som erhålls från en försäkring. Arbetslöshetsavgiften och socialförsäkringsavgiften betalas via den skatt du betalar nu eller har betalt vid lönearbete. Se det som vilken premie som helst som man betalar till ett försäkringsbolag. Dessa båda ersättningar har du som skattebetalare betalt flera gånger om.

Kanske även en och annan tabloidanställd inser detta och i framtiden försöker vara lite mer noggrann när ämnen som arbetslöshet och sjukskrivning skall dryftas.

Bidrag är bidrag

Bidrag däremot ges för att helt eller delvis fylla ett behov av något slag. Det mest vanliga bidraget är av ekonomisk art. Det bidrag som fyller ett helt behov kan också kallas underhåll eller understöd. Har man uttömt eller inte är berättigad till det som nämns under ersättningar kan man erhålla det bidrag som kallas försörjningsstöd.

Exempel på bidrag är barnbidrag, bostadsbidrag, föreningsbidrag, kulturbidrag, och studiebidrag,.Det finns många fler och en del bidrag är behovsprövade och en del är det inte. Dessa typer av bidrag ses sällan i samband med de nedvärderande och kränkande kommentarer som arbetslösa och sjuka får utstå. Att det också är pengar som fås av staten för allehanda verksamheter blundas det gärna inför. Tyst i klassen…

Bidrag låter lite…

Andra skattefinansierade bidrag är till exempel 10 miljoner från SIDA till ryska journalister via den svenska Föreningen Grävande Journalister. Läs mer om det spektaklet här.

Kommentaren från Föreningen Grävande Journalister när de får frågan om inte lite pengar skulle sitta fint säger en hel del:
»Det enda motargumentet är väl egentligen risken för att hamna i en Sida-skandal…«,

En svensk journalist av idag vill jag mena! Hit med stålet från skattebetalarna, se bara till att ingen får veta! Gräv där du står var det någon som sa en gång…

Bidraget från SIDA används inte till behövande svenska medborgare utan kan med kreativitet och känningar i de rätta organisationerna spridas till världens alla fromma och behövande. Vill du veta mer om SIDA och vad de gör med statens (dina) pengar så besök deras hemsida. Där kan du också ställa frågor men om du får något relevant och uttömmande svar är mycket tveksamt.

Presstödet är bidrag

Vi har även det nu så omdiskuterade presstödet som uppgår till hundratals miljoner per år där vinstrika företag får bidrag till sin verksamhet. Gör inte detta då att även deras anställda i förlängningen också är bidragstagare? Statsfinansierad lön? Detta ämne är värt ett eget utrymme framöver.

Följande publikationer erhåller presstöd 2011. Vill du som skattebetalare i Sverige verkligen vara med och finansiera dessa alster? Vare sig du vill eller inte har svenska regeringar i åratal förespråkat stöd till dessa. Tyck vad du vill gällande politik och religion men faktum kvarstår, en stor summa pengar utgår till dessa publikationer i Sverige 2011.

Avdrag däremot, det är andra saker

Avdrag för bland annat inkomsternas förvärvande är möjligt för de flesta som uppbär en inkomst. Avdraget innebär att den skatt du skall betala till staten kan minskas på ett för dig fördelaktigt sätt. Du får behålla mer av din lön samtidigt som staten får mindre pengar.

Exempel på avdrag: avdrag pensionssparande, allmänna avdrag, avdrag arbetskläder, avdrag mäklararvode, avdrag jordbruksfastighet, avdrag representation. Se samtliga möjliga avdrag för privatpersoner här.

Samtliga avdrag innebär en skattereduktion alltså färre skattekronor till statskassan och då också till underhåll av det vi kallar välfärdssystemet.

Mycket kan sägas

Så bidrag kan vi tala mycket om. Bidrag är nu inte något som arbetslösa och sjuka nyttjar sig av på andra medborgares bekostnad. Den myten kan vi avliva en gång för alla. Det finns som synes andra aktörer på bidragsarenan som gladeligen tillskansar sig statliga medel. Om vi sedan kallar det för bidrag, stöd eller avdrag så är det ändå så att det är ur statens kassa pengarna tas. I den mån de nu hamnar där i första hand.

Arbetslöshet och sjukdom är inte alltid något vi kan råda över. Att utnyttja avdrag och möjligheten att erhålla både föreningsbidrag, kulturbidrag och annat som anses viktigt är däremot upp till var och en av oss.

Här kan vi själva prioritera. Arbete, mat och husrum eller hip-hop, blockflöjtister och välgödda mediahus.

Lugn och fin trots detta är
Garm

Annonser

From → Politik

One Comment
 1. Erik Södergren permalink

  ”För att klargöra en sak så är arbetslöshetsersättning och sjukersättning inte bidrag. De är ersättningar som erhålls från en försäkring. Arbetslöshetsavgiften och socialförsäkringsavgiften betalas via den skatt du betalar nu eller har betalt vid lönearbete. Se det som vilken premie som helst som man betalar till ett försäkringsbolag. Dessa båda ersättningar har du som skattebetalare betalt flera gånger om..”

  Är du medveten om att försäkringar per definition bör finansiera sig själva? När det gäller det som politiker kallar för försäkring när det gäller abetsmarknaden så är den till övervägande del skattefinansierad. Det gör att den inte skiljer sig mycket från de andra bidragen.

  Om du tecknar en försäkring med ett försäkringsbolag angående vad som helst så gör de en riskbedöming och så får du betala en premie som är tänkt att täcka det faktum att de flesta inte behöver utnyttja försäkringen.

  Man kan tycka vad man vill om användande av ord, men ditt påstående som jag citerar är faktiskt helt felaktigt eftersom det inte finns någon likhet mellan ersättningen du får när du är arbetslös och ersättning du får när du försäkrar något i vanliga fall.

  Du kan läsa mer om systemet här:
  http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=155589&fileOId=625408

  Systemet skulle vara en försäkring i konventionell mening om avgifterna till det täckte eller översteg utgifterna. För att detta skulle fungera så måste det vara tidsbestämt på något sätt.

  Notera att jag inte argumenterar för eller emot något annat – bara påpekar att begreppet ”försäkring” kanske inte skall användas om det inte uppfyller vissa grundläggande krav på balans i inbetalning och utbetalning.

  Ha en trevlig vårdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s