Hoppa till innehåll

Svenskt näringsliv – en bild

Ofta får vi ta del av hur landets småföretagare sliter och släpar i sitt anletes svett. Inget är riktigt bra i deras vardag utan alltid finns det något som är fel. Är det inte skatter som tynger dem så är det bensinpris, lokalhyra och krävande anställda som vill ha en liten peng för utfört arbete. Men är nu alla dessa småföretagare lämpade att bli just – företagare? Skomakare, bliv vid din läst…

Under några månader har en närstående bekant haft det tvivelaktiga nöjet att arbeta hos ett litet företag med ett lätt förvirrat par som ägare. Efter alla år i yrkeslivet, både i Sverige och utomlands trodde han att han hade varit med om det mesta gällande arbetsformer och attityder men, men…

Detta lilla företags ägare såg sina kunder som något katten släpat in och de anställda behandlades som om deras IQ var i paritet med skonumret. Själv har han nu rätt stora fötter så detta var nu inte hela världen.

Av egen erfarenhet visste han att det har sina sidor att driva små firmor. Det är ofta upp och ned men för det mesta går det galant. Guld med täljkniv kan man nog glömma i de flesta fall men ett hyfsat liv går att ordna. Den lön som tas ut varierar också beroende på orderingång och uppdrag. I alla fall under den första tiden innan allt ”satt sig”. Så kanelbullar till kaffet varje dag behöver inte vara en självklarhet. Men har du ”det i dig” och en bra affärsidé så är det helt klart värt ett försök.

Med detta i bakhuvudet och och full av energi tog min bekant alltså anställning i detta lilla bolag. En hyfsad lön, bra maskinell utrustning och med ett eget register på givande prospekt ansåg han att väldigt lite kunde gå fel. Trodde han ja!

Trötter, Toker och lilla Tingeling

Att som ägare till ett företag, stort eller litet, gäspande komma drällande frampå förmiddagen och inte ens hälsa på sina anställda inger inget större förtroende direkt. Att dessutom, med en förvirrad sambo i släptåg, duka upp frukost i lunchrummet tillsammans med sin avkomma gör ju inte saken bättre. Frågan om det var en arbetsplats eller en familjs privata lilla tummelplats ställdes naturligtvis av personalen.

Kunderna fick också vackert vänta tills herrskapet behagade vakna till liv och de anställda fick under tiden försöka förklara varför chefen inte var tillgänglig.

Nu är det ju så att dylikt beteende från ägarnas sida färgar av sig både på företaget, dess produkter, tjänster och anställda. Ryktet spred sig naturligtvis att det inte var lönt att besöka företaget före klockan elva på dagen om man ville träffa chefen. Se där ett säkert sätt att förlora både kunder och inkomster.

För inkomster var naturligtvis viktigt för både den trötte själv, hans förvirrade sambo, deras avkommor och bolagets överlevnad. Eller snarare – bristen på inkomster. Jobbar du inte skall du inte heller äta har någon sagt en gång. Jobbar du inte kan du inte heller fakturera var nog mer aktuellt i detta fall.

Nu var verksamheten i sig inte någon större vetenskap. Med rätt programvaror och rätta maskiner kan de flesta av oss producera dessa produkter till ett hyfsat pris. Sverige översvämmas av företag i denna bransch. Att som den trötte se sig själv och sin sambo som Vår Herres bidrag till branschens aktörer var kanske lite övermaga.

Som lök på laxen anslogs gärna också en nedlåtande ton gällande de anställdas kunskaper och färdigheter. Att låta en förvirrad sambo ta hand om kunderna istället för den erfarna och yrkeskunniga personalen var i den tröttes värld ett genidrag.

Tiden gick och sedan personalen

Nåväl, tiden gick som sagt och min bekant blev mer och mer frustrerad. Han såg en potential i bolaget men varje ansats till aktiv handling, marknadsföring och professionalitet stoppades av den trötte. Att arbeta i ett företag där inga pengar kommer in och där överkvalificerad personal går på tomgång kan knäcka den hårdaste av oss.

Om du, som min bekant, är en aktiv människa med både sociala och yrkesmässiga förmågor kan du nog sätta dig in i situationen. Man ger naturligtvis upp och ser sig om efter andra födkrokar där ett visst mått av uppskattning kan skönjas i horisonten.

Men får inte vara för dum i kolan! Säga upp sig själv eller vänta på den tröttes uppsägning var frågan. Nu kom faktiskt uppsägningen från den trötte lite fortare än väntat. Efter några trevande ord framkom det att de inte hade råd att ”behålla” min bekant som de uttryckte det. Åh härliga frihet!

Det var ett tag sedan jag såg en gladare och mer lättad människa trots avskedandet. Min bekant blev som pånyttfödd när han kunde lämna denna parodi till företag. Nu har han fyra veckor på sig att hitta ett nytt arbete om inte a-kassan skall aktiveras. Känner jag honom rätt så kommer han omgående att kontakta konkurrenterna till den trötte och erbjuda sina tjänster.

Vinnare och förlorare

Den trötte, hans förvirrade sambo, deras avkomma och företaget har därmed inte bara förlorat en duktig yrkesmänniska. De har också bäddat för en hårdare konkurrens då min bekant naturligtvis har ett driv, en vilja och ett schysst register på prospekt med i förhandlingsportföljen när han söker arbete hos konkurrenterna till den trötte!

Så alla småföretagare, var rädda om era anställda och behandla dem med den respekt de förtjänar. De har antagligen mer kunnande och initiativförmåga än du någonsin anar. Lätta på prestigen och släpp fram dem så kanske både människor och orderböcker mår bättre. För att inte tala om banken!

Annars kanske de gör som min bekant, drar till konkurrenterna med kunskap om just ditt företag och “dina” kunder. När uppsägningsblanketten väl ligger i näven är inget heligt längre. Var och en sin egen lyckas smed!

Lycka till, både småföretagare och anställda tycker
Garm

Annonser

Bidragstagare är alla – utom jag

De som oftast hamnar i fokus när bidrag diskuteras är de arbetslösa och sjuka. Och det är lätt att sikta in sig på dessa båda grupper då deras värde i Sverige idag redan är lågt och de säkert tål en smäll till. Det framgår däremot sällan vad som egentligen menas med bidrag och vilka som är duktiga på att utnyttja dem. Ses du som socialfall eller skivdebuterande poet? Bara etiketten skiljer, pengarna kommer från samma ställe.

Allt benämns inte vid sitt riktiga namn, varken av politiker eller av media. En viss förvirring eller okunnighet tycks råda hos dessa då det gäller bidrag, ersättningar och även avdrag. Vad man kanske kan vara överens om är att samtliga av dessa poster är en minuspost för statens kassakista

En del bidrag accepteras utan gnäll och andra är föremål för både hårda ord och nedskärningar. Vissa bidrag är stora, omfattande och öronmärkta för all världens väl och ve och därmed accepterade av det vi kallar etablissemanget. Andra bidrag som är av nöden för ett dagligt uppehälle för utsatta människor i närområdet får på tafsen i tid och otid.

Ersättningar är inte bidrag

För att klargöra en sak så är arbetslöshetsersättning och sjukersättning inte bidrag. De är ersättningar som erhålls från en försäkring. Arbetslöshetsavgiften och socialförsäkringsavgiften betalas via den skatt du betalar nu eller har betalt vid lönearbete. Se det som vilken premie som helst som man betalar till ett försäkringsbolag. Dessa båda ersättningar har du som skattebetalare betalt flera gånger om.

Kanske även en och annan tabloidanställd inser detta och i framtiden försöker vara lite mer noggrann när ämnen som arbetslöshet och sjukskrivning skall dryftas.

Bidrag är bidrag

Bidrag däremot ges för att helt eller delvis fylla ett behov av något slag. Det mest vanliga bidraget är av ekonomisk art. Det bidrag som fyller ett helt behov kan också kallas underhåll eller understöd. Har man uttömt eller inte är berättigad till det som nämns under ersättningar kan man erhålla det bidrag som kallas försörjningsstöd.

Exempel på bidrag är barnbidrag, bostadsbidrag, föreningsbidrag, kulturbidrag, och studiebidrag,.Det finns många fler och en del bidrag är behovsprövade och en del är det inte. Dessa typer av bidrag ses sällan i samband med de nedvärderande och kränkande kommentarer som arbetslösa och sjuka får utstå. Att det också är pengar som fås av staten för allehanda verksamheter blundas det gärna inför. Tyst i klassen…

Bidrag låter lite…

Andra skattefinansierade bidrag är till exempel 10 miljoner från SIDA till ryska journalister via den svenska Föreningen Grävande Journalister. Läs mer om det spektaklet här.

Kommentaren från Föreningen Grävande Journalister när de får frågan om inte lite pengar skulle sitta fint säger en hel del:
»Det enda motargumentet är väl egentligen risken för att hamna i en Sida-skandal…«,

En svensk journalist av idag vill jag mena! Hit med stålet från skattebetalarna, se bara till att ingen får veta! Gräv där du står var det någon som sa en gång…

Bidraget från SIDA används inte till behövande svenska medborgare utan kan med kreativitet och känningar i de rätta organisationerna spridas till världens alla fromma och behövande. Vill du veta mer om SIDA och vad de gör med statens (dina) pengar så besök deras hemsida. Där kan du också ställa frågor men om du får något relevant och uttömmande svar är mycket tveksamt.

Presstödet är bidrag

Vi har även det nu så omdiskuterade presstödet som uppgår till hundratals miljoner per år där vinstrika företag får bidrag till sin verksamhet. Gör inte detta då att även deras anställda i förlängningen också är bidragstagare? Statsfinansierad lön? Detta ämne är värt ett eget utrymme framöver.

Följande publikationer erhåller presstöd 2011. Vill du som skattebetalare i Sverige verkligen vara med och finansiera dessa alster? Vare sig du vill eller inte har svenska regeringar i åratal förespråkat stöd till dessa. Tyck vad du vill gällande politik och religion men faktum kvarstår, en stor summa pengar utgår till dessa publikationer i Sverige 2011.

Avdrag däremot, det är andra saker

Avdrag för bland annat inkomsternas förvärvande är möjligt för de flesta som uppbär en inkomst. Avdraget innebär att den skatt du skall betala till staten kan minskas på ett för dig fördelaktigt sätt. Du får behålla mer av din lön samtidigt som staten får mindre pengar.

Exempel på avdrag: avdrag pensionssparande, allmänna avdrag, avdrag arbetskläder, avdrag mäklararvode, avdrag jordbruksfastighet, avdrag representation. Se samtliga möjliga avdrag för privatpersoner här.

Samtliga avdrag innebär en skattereduktion alltså färre skattekronor till statskassan och då också till underhåll av det vi kallar välfärdssystemet.

Mycket kan sägas

Så bidrag kan vi tala mycket om. Bidrag är nu inte något som arbetslösa och sjuka nyttjar sig av på andra medborgares bekostnad. Den myten kan vi avliva en gång för alla. Det finns som synes andra aktörer på bidragsarenan som gladeligen tillskansar sig statliga medel. Om vi sedan kallar det för bidrag, stöd eller avdrag så är det ändå så att det är ur statens kassa pengarna tas. I den mån de nu hamnar där i första hand.

Arbetslöshet och sjukdom är inte alltid något vi kan råda över. Att utnyttja avdrag och möjligheten att erhålla både föreningsbidrag, kulturbidrag och annat som anses viktigt är däremot upp till var och en av oss.

Här kan vi själva prioritera. Arbete, mat och husrum eller hip-hop, blockflöjtister och välgödda mediahus.

Lugn och fin trots detta är
Garm

Arbetsförmedlare med turbo – finns de?

Arbetsförmedlare med turbo.

Det har skrivits en del om Arbetsförmedlingen och deras personal ett tag nu. Men då jag anser ämnet både viktigt och intressant så tänkte jag fortsätta på den inslagna linjen. Med varm hand överlåtes åt andra att diskutera bantning, kändisskvaller, botox och kakrecept. Jag håller mig till arbetsfrågor, lite litteratur och ibland en dos av nostalgi när verkligheten blir för tråkig och påträngande.

Som nämnts tidigare så finns det ett otal olika arbetsförmedlare som arbetar på olika sätt och med varierande framgång. Min åsikt om detta är ingen hemlighet. Men i ärlighetens namn bör också de professionella och duktiga arbetsförmedlarna få utrymme och erkännande.

För naturligtvis finns det förmedlare som gör ett bra arbete. Det är bara det att de inte nämns så ofta. Talesättet att hälsan tiger still stämmer bra i detta fallet. Men nu har jag haft förmånen att få träffa en sådan professionell arbetsförmedlare och har förstått att än finns det hopp.

Förberedelser är halva segern – trodde vi

En bekant till mig hade ett möte med sin arbetsförmedlare och jag följde med som ett tänkt stabilt och moraliskt stöd. En fas 3-aktivitet var farligt nära nu och det gällde att rusta sig både med godtagbara argument emot detta och med kunskaper om både skyldigheter och rättigheter. Anfall är bästa försvar intalade vi oss.

Nu visade det sig att all denna upprustning var ogjort arbete. Kvinnan som arbetade som arbetsförmedlare levde i verkligheten och hennes råd och planer på insatser för min bekant var starkt förankrade i densamma.

Detta var ingen duvunge vi mötte precis! Att komma med orealistiska tankar och förslag om diverse ”sysselsättningar” blev liksom aldrig aktuellt. Denna kvinna hade i sitt tidigare yrkesliv arbetat både som högre chef och som anställd konsult inom stora organisationer och företag. Hennes erfarenhet och kunnande från arbetslivet var både brett och initierat.

Hon började mötet med att kortfattat presentera sig själv, sin bakgrund, sin utbildning och vad hon kunde hjälpa till med. Det hör verkligen inte till vanligheterna, eller hur?

Raka rör är bra för alla inblandade

Utan att måla världen rosa gav hon handfasta råd om allt från de så berömda CV-övningarna till lämpliga utbildningar och klädsel vid en anställningsintervju. Snabbt och effektivt undanröjde hon också alla planer på fas 3-praktik och flummiga sensitivitetskurser och koncentrerade sig på att kolla upp arbete och lämpliga utbildningar.

Hennes bestämda åsikter om fas 3 lämpar sig inte att nämna här. Ni kan nog själva förstå vad hon ansåg om detta spektakel.

Hon hade också ryggrad nog för att säga nej till föreningar och företag som ville ha ”hennes” arbetssökande som praktikanter inom olika områden. De som ville ha intelligent, utbildat och kvalificerat  folk till gratisarbete fick söka på annat håll.

Fler borde ta efter

Kanske begick hon ett eller annat mindre tjänstefel i sin roll som effektiv och framåt arbetsförmedlare i detta fall. Vissa beslut gick väldigt fort att genomföra på stående fot. Men vad gör det när resultatet blir mer än godkänt. När en driftig arbetsförmedlare får ”tummen ur” och får saker och ting gjorda är det bara att lyfta på hatten.

Fler borde ta efter detta sätt att arbeta. Ingen arbetslös tycker illa om en framåt arbetsförmedlare som behandlar dem med respekt och som vuxna intelligenta människor. Tvärtom, det sporrar kanske till att lägga in en högre växel i jakten på försörjning.

Jag tyckte det var riktigt upplyftande att få träffa denna kvinna. Det tyckte min bekant också även om han nu måste leverera ett och annat. Men det kan han gott ha så han inte slappar till sig för mycket. Han tål det, precis som de flesta av oss gör.

Detta var nästan skoj tycker
Garm

Arbetslös Standard och arbetslös de Luxe

Standard eller de Luxe

Det är skillnad på folk och folk och precis som med bilar så finns det alltid en standardtyp och en de Luxetyp. Om man inte visste det tidigare så blir man upplyst om detta när man läser Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans och Regeringens hemsidor och faktablad. Här får man svart på vitt att många krav och ekonomiska ersättningar inte alltid följer logikens lagar. Vad du erhåller i ersättning beror i mångt och mycket på vem du är och varifrån du kommer.

Så frågan är vilken typ av arbetslös du själv är, Standard eller de Luxe? En stor del arbetslösa kan enligt lagen tvingas flytta till annan ort om bostad kan ordnas inom rimlig tid. Andra behöver däremot inte röra sig en millimeter för att erhålla ersättningar och stöd av olika slag. En del får några hundra kronor per dag och förbjuds att arbeta extra om tillfälle skulle ges. Andra kan få tjäna upp till 8000 kronor per månad vid sidan om utan reducering av en skattebefriad ersättning.

Man blir en aning konfunderad när men studerar denna information och undrar följaktligen varför det är så. Det vore klädsamt om arkitekterna bakom dessa regler och förordningar steg fram och förklarade det hela. Varför vissa arbetslösa anses vara värda mer än andra.

För det kan väl inte vara så enkelt som att man vill så split mellan grupperna? Att härska genom söndring trodde jag var ett förlegat sätt att styra en nation men…

Att vi skulle vara lika inför lagen är det väl ingen som tror på längre. Men att även så stora olikheter mellan arbetslösa fanns var överraskande. Kanske är det som en kvällstidning uttryckte det “Vi gillar olika”! Jag tror dock inte att det var detta de menade med det uttrycket

Inkomsternas olika ansikten

All information som är komprimerad till ett minimum på denna sida är hämtad från Arbetsförmedlingens hemsida, Försäkringskassans hemsida och Regeringens hemsida. Informationen på dessa sidor ger tillsammans en helhet som i sin tur gör det något enklare att studera fenomenet. Det tar lite tid men för att få hela bilden klar för sig, och dess konsekvenser, bör man kanske göra det.

Här är, som jag ser det, fyra sätt att försörja sig som medborgare i Sverige 2011 plus ett femte sätt som enbart är få förunnat. Hur många dessa “få” är vet jag inte men det finns säkert statistik på detta. Jag ber att kanske få återkomma i det ärendet då det är relevant i sammanhanget.

1. Att arbeta och få lön

Det absolut bästa sättet för att kunna leva ett drägligt liv och kunna hitta på trevliga och roliga saker. Rekommenderas varmt om och när tillfälle ges.
Inkomst:  Mycket varierande men alltid lika välkommen: Beskattningsbar inkomst..
Information: Tillåtet att arbeta så mycket man kan, vill och orkar.

2. Att vara arbetslös och utnyttja sin a-kassa

Kan man klara sig relativt bra på under begränsad tid om man anpassar sig en aning. Bör utnyttjas med förstånd och god planering. En kurs då och då hjälper till för att hushålla med dagarna. Helt lagligt och bra tillfälle att lära sig nya saker.
Inkomst: Procent av tidigare inkomst. Försäkring mot inkomstbortfall bör om möjligt ha tecknats i tid. Beskattningsbar inkomst.
Information: Inte hållbart i längden men ibland har man inget val. Gör det bästa av rådande situation så brukar det bli bra. Kan krävas att flytta till annan ort för att arbeta.

3. Att vara utförsäkrad och erhålla försörjningsstöd

Inget man vill tala högt om.
Inkomst: Enligt riksnorm. Inget utrymme för beskattning på grund av stödets storlek.
Information: Vid lönearbete reduceras försörjningsstödet med motsvarande summa som den erhållna lönen. Kombination lönearbete och försörjningsstöd är tillåtet. Försörjningsstödets storlek påverkas av om någon annan i familjen har inkomster. Vinstpengar från t. ex spel som sätts in på ditt bankkonto räknas som inkomst.varvid försörjningsstödet reduceras med motsvarande belopp. Så skall du vinna, så se till att vinna mycket!

4. Fas 3, aktivitetsersättning plus försörjningsstöd

Inte heller något som man vill tala högt om.
Inkomst: Som lägst 223 kronor per dag, 5 dagar per vecka och försörjningsstöd enligt riksnorm. Ersättningsdelen på 223 kronor är beskattningsbar. Försörjningsstödets storlek påverkas av om någon annan i familjen har inkomster.
Information: Oavlönat arbete som utförs hos så kallade anordnare. Lönearbete under praktiktiden är inte tillåtet.

Se punkt 3 gällande spelvinst och försörjningsstöd.

5. Att vara nyanländ och erhålla etableringsersättning

En ersättning endast avsedd för de nyanlända. Ersättningen är tänkt att stimulera de nyanlända till att jobba och att delta i etableringsinsatser.
Inkomst: 308 kronor per dag, 5 dagar per vecka. Ej beskattningsbar inkomst. Jämför med punkt 4 där aktivitetsersättningen på 223 kronor är beskattningsbar.
Information: Lönearbete tillåtet upp till 8.000 kronor per månad utan reducering av ersättningen om lönearbetet inte ingår i etableringsplanen. Vid lönearbete som genererar över 8 000 kronor på en månad kommer etableringsersättning att minskas med hälften av det belopp som överstiger 8 000 kronor. Kan inte krävas att flytta till annan ort. Ersättningsnivån påverkas inte av om någon annan i familjen har inkomster.
Jämför med punkterna 2, 3 och 4 där lönearbete, familjens övriga inkomster och nekande till flytt påverkar stöd och ersättningar och arbete helt förbjuds.

Sammanfattning

Enligt ovanstående information som grundar sig på de offentliga uppgifter som finns att tillgå i tryckt och digital form så framträder två typer av arbetslösa.

Den första typen är den som länge kan ha varit verksam i svenskt yrkesliv men av olika anledningar inte har arbete för tillfället.

Den andra typen är en arbetslös som nyss anlänt till Sverige men som redan i initialskedet anses vara värd mer per dag än den första typen. Och också är fri att arbeta med lön.

Typ 1: Arbetslös Standard

Berättigad 223 kronor per dag 5 dagar per vecka. Summan är beskattningsbar. Den arbetslöse har inte rätt att utföra lönearbete under praktiktiden (tiden för utfört gratisarbete) hos en anordnare. Eventuellt försörjningsstöd påverkas av om någon annan i familjen har inkomster.

Exempel arbetslös utförsäkrad i Fas 3
223 kronor x 5 dagar x 4 veckor = 4 460 kronor (skatt dras på denna summa)
Försörjningsstöd kan erhållas för att uppnå existensminimum.(cirka 3 680 kronor för ensamstående 2009)
Tillåten inkomst utöver försörjningsstödet = får ej arbeta under fas 3-perioden. Familjens övriga inkomster påverkar storleken på försörjningsstödet.

Typ 2:  Arbetslös de Luxe

Berättigad 308 kronor per dag, 5 dagar per vecka. Summan är inte beskattningsbar. Den arbetslöse har rätt att utföra lönearbete upp till en summa av 8 000 kronor under tiden etableringsersättning erhålls. Ersättningsnivån påverkas inte av om någon annan i familjen har inkomster.

Exempel arbetslös nyanländ i aktivitet
308 kronor x 5 dagar x 4 veckor = 6 160 kronor (ingen skatt dras på denna summa)
Tillåten inkomst utöver etableringsersättningen = 8 000 kronor per nyanländ
Familjens övriga inkomster påverkar inte etableringsersättningen.

Om ni som läser detta har en förklaring eller ytterligare information som kan kasta ett nytt och beskrivande ljus över situationen skulle jag vara mycket tacksam. För detta kan väl inte ses som acceptabelt i Sverige 2011, eller?

Informationen i sin helhet finns på Arbetsförmedlingens hemsida, Försäkringskassans hemsida och Regeringens hemsida.

Det jag inte förstår det retar mig anser
Garm

Arbetsförmedlare – en person att vårda ömt

Arbetsförmedlare - en person att vårda ömt.

Arbetsförmedlaren skall du vårda ömt och varmt. Denna person har nämligen oanade resurser att sätta in om du trilskas. Så stryk medhårs, beröm deras insatser och rulla i gruset så gör du dig själv en stor tjänst. Du får din skrala ersättning några veckor till och slipper oroa dig för att bli avanmäld.

Många arbetslösa har med rätta ställt sig frågan hur en viss person kan få arbeta som arbetsförmedlare. Han eller hon verkar kanske sakna all sans och balans men har likväl laglig rätt att skicka ut en arbetslös i ekonomisk snålblåst. Dessa personer bör du som arbetslös hålla dig väldigt väl med vad de än hittar på för dumheter. För det gör de!

Vi människor är ju lika olika som vi är många och många olika typer av anställda på Arbetsförmedlingen finns det. Om du skulle råka hamna på kollisionskurs med en viss Avanmäld. typ av arbetsförmedlare så får du det inte lätt. Med lagen på sin sida kan människan nämligen stoppa din a-kassa, märka dig som att du “ej står till arbetsmarknadens förfogande” och i förlängningen också förhindra eventuellt försörjningsstöd (kosmetiskt namn på socialbidrag).

Det är skillnad på folk och folk i dagens Sverige. Det kan vara bra att känna till sådant när vissa människor i samhället så starkt förespråkar gruppkramar, solidaritet och rättvisa. Hur många, och vilka, skall man behöva krama för att erhålla drygt 200 kronor per dag före skatt? Man kan fundera lite på hur mycket staten anser man som arbetslös är värd. Ersättningsnivåer, krav och arbetsmöjligheter varierar starkt beroende på vem du är och varifrån du kommer. Ordet “olika” kan läsas på många sätt!

Visst kan du be om en annan kontaktperson men det är inte säkert att du får någon. Och även om du skulle få det så tänk på att Arbetsförmedlingen är en arbetsplats som alla andra och där snacket går i fikarum och i korridorer. En och annan inhyrd jobbcoach smyger också omkring med stora öron och oklar agenda. För att inte tala om de så populära After work-kvällarna där en viss grad av lösmynthet alltid förekommer.

Du kan vara helt övertygad om att det pratas både om dig och den negativa attityd du har till Arbetsförmedlingen och inte minst till arbetsförmedlaren.

Sekretess, ja – skyddad information, nej

Men de får inte sprida information om mig till andra säger du. Helt rätt, det finns en sekretess mellan dig och arbetsförmedlaren och som innefattar i princip allt du Informationsspridning. informerar henne/honom om. Även dina personliga förhållanden och eventuella planer på att till exempel starta ett företag innefattas i denna sekretess.

Men likväl är rådet att ”sila snacket” gällande dig själv som person, dina bekanta och absolut dina smarta affärsidéer. Du vet nämligen inte om arbetsförmedlarens släkting eller bekanta också har planer på företagsamhet i samma bransch som du tänker starta upp. Arbetsförmedlare pratar naturligtvis också med sina familjer vid frukostbordet. Dessutom kanske just din arbetsförmedlare slutar på Arbetsförmedlingen i morgon dag och piper iväg med hela din affärsplan på USB-minnet.

Sekretess är ett ord du ser på Arbetsförmedlingens dokument, begreppet skyddad information är något helt annat i detta sammanhang.

Hur illa kan det bli?

Det som gör det hela så farligt för dig som arbetslös är att de personer som arbetar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen också bara är människor precis som du och jag. Med bra och dåliga dagar, huvudvärk, bakfylla och griniga ungar och makar och räntor och amorteringar på bilar och hus. Precis som de flesta av oss med andra ord.

Att komma till arbetet som arbetsförmedlare med detta tunga bagage på morgonen och vara alert och pigg kräver nog sitt. Att i tillägg träffa arbetslösa människor som  inte heller är på topp alla gånger kan nog vara en prövning. Och är du på samma vresiga humör som arbetsförmedlaren så kan det så klart bli både hårda ord och tillmälen.

Personkemin är också något att tänka på i detta läge. Uppfattas den ene som en riktig stolle av den andre så är det för det mesta kört. Bara med den viktiga skillnaden att arbetsförmedlaren har ordenligt med verktyg och resurser för att få dig på knä. Det omvända är mycket svårt, för att inte säga snudd på omöjligt, att få till stånd.

Det kan med andra ord bli mycket illa!  Enbart för att kanske personkemin mellan dig och arbetsförmedlaren inte stämmer eller för att arbetsförmedlaren har en riktig dålig dag så kan du råka illa ut. Detta för att Arbetsförmedlingen har en så otrolig makt över dig så fort du är inskriven. Du sitter helt klart i den berömda rävsaxen.

Arbetsförmedlare vs arbetslös

Vad du som arbetslös har att tampas med är en person som innehar det som kallas en myndighetsutövande roll. Bara detta begrepp kan ge en normal människa oroliga drömmar! Det betyder alltså att denna person, hur förvirrad, bakfull eller förbaskad Irriterad arbetsförmedlare. han  eller hon än är för tillfället, har all laglig rätt att kontrollera och rent av stänga av dig. Om så bara för att jäklas och statuera exempel.

Du kan bli ålagd att bevisa att du verkligen söker anvisade arbeten enligt reglerna för a-kassa, begärd att göra det ena eller andra, inkomma med intyg om dit och datt och andra galenskaper. Här är det inte mycket att sätta emot som arbetslös för om du inte finner dig i detta så är avstängningen snart en realitet.

Arbetsförmedlingen kan alltså ställa till det något så fruktansvärt för en arbetslös. Och det har också hänt ett otal gånger. I flera fall har Arbetsförmedlingens agerande varit rent olagligt men där arbetsförmedlaren enbart fått en tillrättavisning och ett upplysande samtal med chefen.

Det är fritt för alla att ta del av de enkäter som regelbundet presenteras av till exempel IAF –  Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Läs dem gärna, alltid lär man sig något nyttigt.

En arbetsförmedlares bakgrund

Som arbetslös kan det vara bra att veta vad som krävs för att få arbeta som arbetsförmedlare. Det är ju trots allt en hel del kontakt som tas och man skall alltid vara välinformerad gällande myndighetspersoner. Särskilt när de har laglig möjlighet att påverka ens liv både i positiv och negativ riktning.

Deras arbete innebär i grunden att vara länken mellan dig som arbetssökande och en möjlig arbetsgivare. De förmodas faktiskt också vara experter på arbetsmarknaden och på att förmedla lediga jobb. Med detta i bakhuvudet kan man ställa krav på professionalism från deras sida, eller hur?

Utbildningen i korthet

De flesta arbetsförmedlare har idag en akademisk utbildning även om detta inte är ett rent formellt krav. Många nöjer sig med den tre-åriga grundutbildningen på 180 högskolepoäng vilken då utmynnar i en kandidatexamen. De kan naturligtvis om de vill läsa vidare på avancerad nivå för en magisterexamen och sedan vidare till en masterexamen.

Det finns också flera arbetsförmedlare som inte har denna akademiska utbildning. De är ofta äldre och har fått jobbet på andra meriter. Dessa äldre fasas sakta ut när de närmar sig pensionsåldern.

En nyanställd arbetsförmedlare får en internutbildning som kan variera från sex till nio månader. Till största delen genomförs utbildningen på arbetsplatsen och är då en blandning av teori och praktik. Efter detta är det skarpt läge för den nybakade arbetsförmedlaren.

Verkligheten

Arbetet med att hitta jobb till de arbetslösa tar sin början och vi kommer nu till det som kallas för verkligheten i dagens Sverige. Teorier, tentor, uppsatser och fallstudier i all ära men nu är det människor av kött och blod som gäller. Människor som vill ha ett Nybakad arbetsförmedlare. arbete och tjäna pengar. Det är också nu det kan bli lite svajigt i kommunikationen mellan en nybliven arbetsförmedlare och en arbetssökande.

En person som har varit verksam i yrkeslivet i två, tre eller kanske fyra decennier skall nu sitta framför en ofta ung oerfaren arbetsförmedlare med endast teoretiska kunskaper om arbetslivet. Hur skall goda råd om arbetslivet kunna framläggas från en färsk arbetsförmedlares sida på ett seröst sätt? Att ta råd ifrån det hållet känns nog lite fel och det är nog bra att vissa tankar inte visualiseras, åtminstone framför en nybakad arbetsförmedlare.

Framöver blir det naturligtvis diskussioner om CV-skrivningar, praktikplatser och annat smått och gott. Arbetsförmedlaren vill ju så väl med alla sina nyvunna kunskaper och den arbetslöse vill enbart ha ett arbete. Helst då utan att vara försökskanin bland dyrt inhyrda jobbcoacher och folk som skall förverkliga både sig själva och sin omgivning.

Och vi hoppas alla naturligtvis på bästa möjliga resultat i denna blandning av ung och gammal, teori och praktik, orutin och rutin. Och det blir säkert bra det hela bara arbetsförmedlarna kan lära sig bemöta vuxet folk som just – vuxet!

Arbetet i sig är inte tröttsamt, bara vägen dit anser
Garm

Försäkringskassans personal lider ont

Försäkringskassans personal lider ont, om de får säga det själva alltså. Mycket anser de sig ha att göra och alla krävande ”kunder” ställer till ett elände för dem. Det är så illa så att de knappt har tid att surfa runt på nätet under arbetstid. En bild av en utarbetad grupp verkar det som men stämmer den?

Att människor får vänta länge på beslut från Försäkringskassan är inte någon nyhet. Så har det varit under lång tid men nu verkar det ha blivit ännu värre. Inte nog med att Försäkringskassans anställda ofta intar en överlägsen attityd gentemot vad de kallar sina ”kunder”, det vill säga dig och mig. Detta beteende ligger i de statsanställdas kultur lika säkert som frost och snö finns på vintern.

Men nu kan vi så kallade ”kunder” inte vända oss till någon annan ”leverantör” av liknande tjänster så kundbehandlingen blir ju därefter. Många av Försäkringskassans handläggare hävdar också att vi, kunderna, stjäl väl mycket av deras dyrbara arbetstid genom att både ringa, skicka e-post och bete oss allmänt jobbigt under den tid de förmodas utföra sitt arbete.

Arbetstid och arbetsuppgifter

Med begreppet arbetstid avser vi vanliga dödliga för det mesta den tid en person avsätter för att utföra sysslor åt arbetsgivaren. Ofta är detta specificerat i en  arbetsbeskrivning eller ett kontrakt mellan arbetsgivare och anställd. Inget konstigt med det. Enkelt och naturligt.

Men Försäkringskassan och dess anställdas tolkning av begreppen arbetstid och arbetsuppgifter verkar vara lite mer diffus. Vad som skall utföras av den anställde på Försäkringskassan under den tid han/hon uppbär lön verkar inte helt uppenbart för parterna. Hur skall man annars tyda Försäkringskassans personals aktiviteter på nätet under arbetstid?

Avslöjande informationshämtning

Tar man en titt på de sidor som personalen besöker dagligen kan man lätt förstå att handläggningstiderna blir långa. För under den tid de får lön av skattebetalarna skall det också inhämtas ovärderlig information om scrapbooking. frisörtider, blommor och En manual i rättan tid.matlagning, horoskop, städer som Uddevalla, investeringar inom finans, olja och energi, olika citat, karriär, privata bloggar mm.

Listan är lång och sidorna visar tydligt vad som prioriteras av den lidande personalen på Försäkringskassan. Högen av aktivitetsstöd och sjukersättningar får vänta under tiden som frisörbokningar och finansinvesteringar skall åtgärdas! Vill du se vad försäkringskassans så väldigt utarbetade personal sysslar med på den arbetstid du betalar för kan du klicka här. Bli inte för upprörd bara, tänk på att dessa handläggare också är människor fast kanske med annan arbetsmoral än du och jag.

Försäkringskassans anställda mår dåligt – enligt ST

Fackföreningen Statstjänstemännen, ST, ställde i en enkät 2010 frågan om hur anställda i statliga verk uppfattar sin arbetssituation. Svarsprocenten på denna enkät låg på endast 37 procent, Viktigare var den tydligen inte hos dessa utarbetade statsanställda.

Bland de statstjänstemän som bemödade sig att svara på enkäten upplevde 64 procent att de har för mycket att göra och 41 procent ansåg att de hade otillräckliga resurser för att klara jobbet. 7 procent ansåg att de blivit utsatta för våld.

För mycket att göra och otillräckliga resurser alltså. Skall man tyda det som att de vill ha färre ”kunder” till förmån för fler frisörbokningar och horoskopläsningar? Beträffande resurser så kanske tekniken bör användas till det den är avsedd för och inte till privat surf och kommunikation.

Våld är nu inte försvarbart i detta sammanhang. Visst kan man som ”kund” uppleva en viss grad av upprördhet i kontakten med Försäkringskassan men att utöva våld mot dem är inte så bra.

Justitieombudsmannens rapport om väntetider

Justitieombudsmannen tog 2010 fram en rapport som visar att väntetiden på beslut är orimligt lång. Anneli Svensson på JO sa vid detta tillfälle att kritiken gällande långa handläggnings- och telefontider varit så omfattande att JO inte har kunnat utreda alla fall.

Kanske skulle man kunna begränsa de anställdas möjligheter till privat surfning på arbetstid. Tekniken finns, det är bara att aktivera funktionen. Gå också igenom loggen och dra av surftiden på lönen. Ta sedan ut hyra för datoranvändningen så blir det en vinst både tidsmässigt och ekonomiskt.

Då förkortas följaktligen väntetiderna dramatiskt skulle jag kunna tänka mig. Men detta kanske är diskriminering av statsanställda och de kommer att högljutt utropa sig som kränkta, marginaliserade  och missförstådda? I så fall får de säkert både tröst och pengar av denna kvinnas organisation.

En av många anmälningar mot Försäkringskassan

Ett av många exempel: en kvinna som var sjukskriven i 8 veckor har JO-anmält Försäkringskassan för långsamma handläggningstider. Hennes anmälan är bara en av många men kanske skulle det inte vara en sådan mängd anmälningar om Försäkringskassans personal ägnade mer av sin arbetstid till just – arbete?

Nyheter P4 Jämtlands artikel om hennes fall kan du läsa här.

Sonja Söderberg enhetschef på Försäkringskassan i Östersund säger i artikeln:
”– Vi har uppföljningar och dialoger med medarbetarna kontinuerligt så att vi jobbar på ett bra och riktigt sätt för kunden.”

Så talar en statsanställd kvinna som lärt läxan om de politiskt korrekta uttrycken väl.

Minimal kontakt med Försäkringskassans personal bör alltid eftersträvas anser
Garm

Fas 3 – lägg dig inte i det du inte förstår

Arbetsförmedlingens nuvarande generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist och Catharina Sojde, chef för Arbetsförmedlingens Juridiska avdelning anser att du som skattebetalare inte skall lägga dig i vad dina pengar används till. Att öppet redovisa upphandlingar gällande Fas-3, betalda med skattepengar är inget dessa två damer förespråkar.

Angeles Bermudez-Svankvist, Arbetsförmedlingens generaldirektör. Omtanken om de företag som är Fas 3-anordnare är viktigare än både de utnyttjade slavarna själva och dig som skattebetalare. Informationen om vilka företag som anordnar fas3-program är nämligen sekretessbelagd. Angeles Bermudez-Svankvist  och Catharina Sojde hänvisar till offentlighets- och sekretesslagen och säger att företagen som är Fas 3-anordnare kan skadas om det blir känt att de får bidrag från staten, det vill säga skattebetalarna.

Catharina Sojde, chef för Arbetsförmedlingens Juridiska avdelning. De som riskerar att skadas så oerhört svårt kan vara personer företag, föreningar och organisationer som har ett antal betalningsanmärkningar. drivit flera företag i konkurs och/eller har blivit dömda för allsköns brott. Vi kan icke räkna dem alla.

Så för att se vilka snåla och giriga företag, organisationer, föreningar, skattesmitare och brottslingar som kan fortsätta att stjäla dina skattepengar får du vända dig till andra informationskällor. Och det finns det många flera av. Publiceringen av dem lär inte dröja så länge. Men av en tyst Arbetsförmedling får du som sagt ingen som helst information. De stänger effektivt ute all insyn så att de kan fortsätta sin ljusskygga verksamhet.

Deras attityd är glasklar; lägg dig inte i det du inte förstår! Ni medborgare skall minsann inte komma rännande och begära ut uppgifter om Arbetsförmedlingens upphandlingar i tid och otid. Hur skulle det se ut om allmänheten fick reda på vilka företag och organisationer det är som kallt och beräknande hänger på låset när fasanerna flaxar ut från AF?

Dessa två kvinnor på Arbetsförmedlingen försvarar naturligtvis sitt agerande och sina uttalanden tills den dag de byter karriär och blir överbetalda konsulter inom något obskyrt område. Men tills dess lär de icke bita den statliga hand som så generöst föder dem så förvänta ingen hjälp från det hållet.

Och i rakt nedstigande led upprepar ansvariga på arbetsförmedlingar runt om i Sverige vad dessa två kvinnor säger. Likt papegojor mal de på om förträffligheten med Fas-3 och värdet av att komma ut i arbetslivet. Arbetslivet? Innebär inte arbete också ett visst mått av prestationsbaserad ersättning? Det som kallas lön?

Mer om olika typer av arbetslösa och ersättningar finns att läsa här. Du bör kanske ha stabila nerver för att ta in den informationen. Ett löjes skimmer lägger sig över arkitekterna bakom detta regelverk. Tyvärr måste någon betala eländet och det vet vi ju alla vilka det är.

Och alla dessa svamlande egenvårdande människor i ledande ställningar på landets arbetsförmedlingar avlönas generöst av oss skattebetalare!

Tröttheten kommer smygande…

Arbetsförmedlingens bristande kompetens vid upphandling

Företagande kan bedrivas i många intressanta former och skepnader. När nu Arbetsförmedlingarna är så okunniga och naiva upphandlare så krävs det ingen större intelligens för att dra igång en verksamhet som lurar skjortan av dem och pengarna av oss andra.

Men vad är det då som gör att Arbetsförmedlingen inte vill eller kan kontrollera vilka de gör affärer med? Vid de flesta upphandlingar inom affärslivet kollas blivande partners noggrant och kunnigt varefter korrekta beslut tas. Men den mest elementära kunskap om upphandling finns bevisligen inte bland Arbetsförmedlingens alla anställda.

De uppvisar liten eller ingen professionalism gällande affärsmannaskap. Detta är nu kanske inte så konstigt då utbildningen till arbetet som arbetsförmedlare inte innehåller dessa moment. Ändå har Arbetsförmedlingen mandat att med outbildad personal göra upphandlingar för miljoner kronor per år! För alla dessa skattepengar köps tjänster från de mest suspekta håll.

Hur går detta elände till nu då?

Ett företag eller en förening/organisation vill gärna ha lite gratis arbetskraft och samtidigt erhålla 5000 kronor per månad och slav. De lämnar följaktligen in en anmälan med bifogad arbetsbeskrivning som visar att de kan erbjuda lediga Fas 3-platser.

Arbetsförmedlingen granskar anordnaren genom att studera arbets­beskrivning som företag lämnat. Om den verkar någorlunda vettig går processen vidare. Vad som är någorlunda vettigt i detta fall vet ingen riktigt då inga tydliga krav eller ramar har satts gällande slaveriets art och omfattning.

Den person på Arbetsförmedlingen som granskar arbetsbeskrivningen behöver heller inte vara kunnig inom just det aktuella området. Han eller hon har därför heller ingen möjlighet att avgöra om arbetsbeskrivningen är seriös och genomförbar. Därför kan matchen Arbetsförmedlingens okunniga amatörer mot drivna rufflare bara sluta på ett sätt.

Arbetsförmedlingen tar nu en kreditupplysning på företaget för att se om det finns några betalningsanmärkningar. Ett nybildat företag har sällan hunnit få några betalningsanmärkningar så det är rent och fint i dokumenten. Märk väl att inga upplysningar tas på personerna bakom företaget!

Dessa personer kan vara människor med flertalet konkurser bakom sig, folk med stora skatteskulder och kriminella personer och organisationer. Om personerna bakom företaget eller föreningen eventuellt också har nära kopplingar till anställda inom Arbetsförmedlingen kontrolleras heller inte! Det är med andra ord ett perfekt upplägg för allsköns slödder att håva in stora summor från staten. Och det görs också! Var så säker. Varje dag stoppas det pengar i dessa bondfångares fickor.

Och ansvariga i regering och riksdag tittar på utan att agera! Var så god och skölj käre medborgare!

Om bondfångarna sedan är vinstdrivande företag eller ideella organisationer med religiösa fasader har mindre betydelse. Girigheten och viljan att utnyttja sina medmänniskor är lika stor vare sig det är Mammon, Jesus eller Muhammed som styr i deras värld.

Lena-Britt Rönnberg, sektionschef för JUG på Arbetsförmedlingen i Linköping. säger till tidningen Corren i en artikel:
”- Det ligger inte i vårt uppdrag att kontrollera närmare,”

Men vem skall då kontrollera? De svenska skattebetalarna förbjuds ju insyn i denna verksamhet då informationen sägs vara till skada för företaget som utnyttjar personer i Fas-3. Men någon måste väl göra en kontroll gällande alla omhändertagande företag och organisationer som vill de arbetslösa så väl? Nehej, inte det.

När företaget till slut blir godkänt som Fas-3 anordnare i Arbetsförmedlingens “kritiska och granskande ögon” är det bara att beordra ut ett gäng fasaner och skicka skattebetalarnas pengar till företaget eller organisationen. På detta sätt blir statistiken snygg samtidigt som den arbetslöse kan utnyttjas för några hundralappar per dag.

Arbetsförmedlingen som hallick och förskingrare

Arbetsförmedlingen med Angeles Bermudez-Svankvist och Catharina Sojde vid rodret bedriver en omvänd hallickverksamhet. De bjuder ut både människor och pengar till de torskar som kallas Fas 3-anordnare. Drygt ett par hundra kronor per dag anser dessa båda kvinnor vara en acceptabel lön till en fasan för att ligga still och låta sig…

Arbetsförmedlingen är inte det minsta intresserad av vems fickor de stoppar alla dina skattepengar i och det skall medborgarna inte heller vara anser Arbetsförmedlingen. Det kan nämligen, enligt Catharina Sojde, skada de ovan nämnda skrupelfria företag eller föreningar om det kommer ut att de utnyttjar fas 3-slavar.

Hur kan det skada dem? Vad är så farligt med den information Arbetsförmedlingen sitter på gällande dessa upphandlingar?  Finns det andra orsaker till att inte offentliggöra dessa dokument? Man undrar…

Är det kanske för att även Arbetsförmedlingens ansvariga innerst inne vet att detta är ett legaliserat slaveri och skamlöst utnyttjande av arbetslösa människor? Att nämna ordet förskingring av skattemedel i detta sammanhang ligger väldigt nära till hands.

Arbetsförmedlingen och fackföreningarna

Men fackföreningarna säger du då, har inte de ett ansvar i detta? Jo man tycker det skulle vara fallet men som vanligt går de svenska fackföreningarna med händerna djupt i byxfickorna och muttrar om orättvisor högt och lågt. Att agera för sina medlemmar har inte varit deras starka sida de senaste åren. Hade dessa ynkliga ursäkter till fackföreningar varit lika aktiva gällande Fas-3 som när det gäller sina egna löner, arvoden och förmåner så hade bilden varit en annan.

Men naturligtvis har fackföreningen en ”dialog” med arbetsförmedlingen gällande Fas-3. Du kan själv se idag vad denna dialog innebär för de arbetslösa. Inga ”riktiga” arbeten får trängas undan. Att använda orden”riktiga arbeten” i samma andetag som Fas-3 är att förolämpa de arbetslösa.

Hela denna cirkus bådar inte gott anser
Garm

Arbetslös och fattig? Du skulle ritat en gubbe

Arbetslös och fattig.  

Sent skall syndaren vakna, sägs det. Och i detta fall stämmer det tyvärr alltför väl. Att man inte tänkte på detta tidigare? Rita en rolig gubbe, sjung en stump eller slå en stepp så kan man casha in till mat och vin resten av livet! Hade jag bara låtit bli att skaffa mig en utbildning och jobb så…

Man skulle ha varit mer uppmärksam i skolan på teckningslektionerna. Då kunde man idag fått ett generöst socialbidrag på 18.000 per månad tills man äntrar Pärleporten. Inte illa pinkat för lite ”kulturarbete”i dagens Sverige, eller hur?

Det fanns alltså massor av stålar att hämta bara du kunde hålla i en penna eller en pensel. Du behövde inte ens vara duktig, bara känna rätt personer och uttrycka dig lite korrekt kulturellt så hade drygt 200.000 per år hamnat i din rödvinskassa.

Kultur först och sist

Nu är det tyvärr för sent för detta ekonomiskt geniala drag men saken tål ändå att lyftas fram. Speciellt som det är så populärt att spara pengar på både arbetslösa och halta och lytta i dagens samhälle. Att högt ifrågasätta detta gödslandet med skattemedel till ”kulturarbetare” kräver både tålamod och ett visst sinne för humor. Argumenten som hörs för detta bidragssystems bevarande är både ynkligt och patetiskt.

Många är kulturens försvarare och utövare som gärna anser sig vara en fredad art i en fredad zon. Dra ned på vad som helst i samhället men rör inte pengarna till penslar, färg och mimande fröknar. Eller clowner och schackspelare! Dö av svält och kyla din arme sate men dö med kulturen i ditt hjärta!

Att mäta kulturell kvalitet

Det är en behaglig ekonomisk tillvaro många av landets utövare av de stora konsterna lever i. Dessa kreativa ”kulturarbetare” får ett livslångt bidrag till mat och husrum tills Skrivmaskin. den dag de kastar in penseln. Gissa vem som betalar dessa skapande själars tillbakalutade tillvaro? Jo du…

Nu skall det i ärlighetens namn sägas att de har krav på sig också. Dessa “kulturarbetare” skall producera något ”av hög konstnärlig kvalitet.” Det kreativa sittfläsket får inte bli för fett för då kan de ju inte röra sig i kulturens unket innestängda salonger. Så att slänga ihop en tavla eller skriva några ord ibland är nog en nödvändighet tyvärr,

Nedanstående citat är hämtat från Konstnärsnämndens hemsida:
“En inkomstgaranti till konstnärer har getts till en konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och med stor betydelse för svenskt kulturliv. Inkomstgarantin är ett erkännande av ett framstående konstnärskap och ger en ekonomisk grund för mottagaren att upprätthålla sitt konstnärskap på hög nivå.”

Hur mäts denna “höga kvalitet” kan man undra. Är det antal kramar per vernissage eller antal sneda dansteg i det rätta kulturella miljöerna? Denna undran är berättigad då frågan om vad som är konst regelbundet ställs av kulturens utövare och förespråkare.

Men om man nu inte vet vad som är konst, hur kan då konsten anses så viktig för medborgarna att den är värd 18.000 per månad? Livet ut? Det betalas alltså för något som ingen vet vad det är? Den tål att tänka på.

Bidragstagande “kulturarbetare” 2010

Se här ett litet urval av bidragstagare som anser sig så fattiga att de utan statens hjälp inte kan överleva: Författarna Jan Myrdal, Göran Sonnevi och Birgitta Trotzig. Filmmakarna Maj Wechselmann och Roy Andersson. Konstnärerna Lena Cronqvist  och Jan Håfström. Formgivaren Jonas Bohlin. Clownen Manne af Klintberg och schackspelaren Ulf Andersson. Clown? Schack? Javisst, konst och kultur är ett vida begrepp när bidragen skall portioneras ut till de behövande.

Ett kulturpaket.På Konstnärsnämndens hemsida kan du läsa hela listan på både nuvarande och tidigare bidragstagare. Läs nu, imorgon kan det vara för sent!

Nuvarande bidragstagare. Tidigare bidragstagare.

Konstnärsnämndens styrelse fördelar bidragen till individer som håller på med bild, form, musik, teater, dans och film och Sveriges författarfond fördelar bidragen till författare och översättare.

Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond är rörande eniga om att samtliga dessa “kulturarbetare” är otroligt duktiga och viktiga. Så skickliga och betydande för oss medborgare att de varje år får cirka 200.000 kronor i socialbidrag. Det finns idag drygt 150 stycken bidragstagande ”kulturarbetare” i Sverige. Räkna lite på detta! Pengarna kunde kanske användas till något bättre och mer akut?

Ett beslut i rättan tid

Riksdagen röstade i maj 2010 för förslaget att avveckla utdelningen av socialbidrag till dessa ”kulturarbetare”. De som redan nu oförskämt åtnjuter skattemedlen påverkas inte, de sitter cementerade med livslång inkomst betald av dig och mig.

Men eventuella nya kreativa aspiranter kommer inte att beviljas medel. Däremot skall istället 1,5 miljoner kronor i nya stipendier skapas varje år.

Klubben för inbördes beundran

De bidragstagande ”kulturarbetarna” Myrdal och Wechselmann är i januari 2011 aktuella då det meddelas att Wechselmann får Jan Myrdalsällskapets stora pris – Leninpriset. Wechselmann erhåller 100 000 kronor vid en ceremoni på Hotell Gästis i Varberg den 9 april 2011.

Hotell Gästis ägare Lasse Diding sitter i Jan Myrdal-sällskapets styrelse. Hans Lenininspirerade hotell är fyllt med bilder, byster och reliefer av Lenin, Karl Marx, Mao och revolutionära affischer. Med bland andra Lenin som förebild erhöll Diding utmärkelsen Årets Företagare i Varberg 2007. Anna-Stina Nordmark-Nilsson, vd för Företagarna och Camilla Bengtsson från Företagarna i Varberg var prisutdelare.

Anna-Stina Nordmark-Nilsson sa vid prisutdelningen:
”-Självklart ska det vara fest och glamour för det är ett viktigt pris för det är småföretagen som är ryggraden i svensk ekonomi,”

Småföretagare Diding med förebilder som Lenin, Marx och Mao anses alltså här representera Sveriges småföretagare. Vad säger landets övriga småföretagare om detta tro?

Lenin är populär hos Varbergs kommun och företagare

Hotellet attraherar alltså både Varbergs kommun och Företagarna i Varberg. Fråga gärna styrelsen för Företagarna i Varberg vad de anser om Lenin och kommunism.

Ställ också samma fråga till Varbergs kommun då de själva har förlagt aktiviteter bland Leninbilder, Karl Marx och byster. Inspirerande miljö vill jag lova! Vad säger de anställda inom Varbergs kommun? Gillar de valet av arbetsmiljö?

Inte illa jobbat av ett litet landsortshotell att charma både bidragstagande kamrater som är “kulturarbetare”, Varbergs kommun och lokalföreningen Företagarna i Varberg. Lenin är populär i dessa kretsar tydligen. Vad blir nästa idol för denna mediokra mix av beundrare? Hitler eller Pol Pot?

Citat från hotellets hemsida:
”Gästis är ett självklart val för mig.” Jan Myrdal
Helt rätt, man skall vara där man känner sig hemma!

En jämförelse

Hur kan alla dessa tidigare romaner skrivits, tavlor målats och schackpartier spelats utan skattefinansiering? De måste väl ha varit något fuffens med i bilden? Svårt att säga men väl värt att fundera på.

Personligen anser jag att både bildkonst och litteratur har klarat sig galant tidigare genom åren, innan denna galenskap sjösattes på skattebetalarnas bekostnad. Eller har kvaliteten på dessa individers alster ökat tack vare bidragen? Nej, jag skulle nog inte tro det!

Sammanställningen på Konstnärsnämndens hemsida på de bidragstagande “kulturarbetarna” hjälper dig kanske vid ditt nästa val av kulturinköp. Anser du att du redan betalat en del av deras tillvaro kan du med gott samvete välja någon annan. De lär ju inte svälta ihjäl då de svenska skattebetalarna står för deras mat och husrum. Tills de dör!

Det var bättre förr anser
Garm

Halland och Albert Olssons romaner

Hallänningen i allmänhet har kanske inte gjort så mycket väsen av sig genom tiderna. Det pratas sällan om hallänningarna och om vad de har uträttat. Tvärtom, de verkar vara ganska anonyma. De nämns inte så ofta, varken i positiva eller negativa ordalag. Men Halland har faktiskt en mycket intressant historia.

Det var i Halland det kämpades och slogs mot sanden och överheten under 1600-talet vid en tid då både svenska och danska herrar ville ha styret. Följden blev att civilbefolkningen i detta kustlandskap fick utstå både våld, terror och utsugning.

Problemet med sanden berodde på en omfattande avverkning av skog och ända fram till 1800-talet var flygsanden ett allvarligt problem. Det andra problemet, det med både svensk och dansk överhet och prästerskap, var inte lika praktiskt hanterbart.

Då Halland inte blev svenskt förrän vid freden i Roskilde så det var många blodiga slag som utkämpades genom åren. Det sista striderna var vid slaget vid Fyllebro under det skånska kriget.

Att en del av dagens hallänningar vill återbörda Halland till Danmark kan vi kanske ta upp vid ett senare tillfälle.

Albert Olssons trilogi om Tore Gudmarsson

Som så ofta i krig är det civilbefolkningen som får betala det högsta priset i form av mänskligt lidande. Så var det även i Halland på 1600-talet. En man som har skrivit om denna oroliga tid är författaren Albert Olsson. Hans historiska trilogi handlar om Tore Gudmarsson, en halländsk bonde i byn Haverdal strax norr om Halmstad på 1600-talet. I romanerna Sand, 1940, Gränsland, 1942 och Tore Gudmarsson, 1945 skriver Olsson om danska och svenska godsherrar och bönder liksom om lag och rätt under de dansk-svenska krigen.

Det är ett hårt liv som Tore Gudmarsson och de andra bönderna lever. Är det inte den alltid flygande sanden så är det överheten i form av godsherrar, fogdar och prästerskap som med alla medel vill knäcka dem. Tore Gudmarsson står emot men får också betala ett högt pris. Svenskt eller danskt prästerskap, våld och förtryck spelar ingen större roll för dessa hårt prövade bönder. De får lida lika mycket vilken nationalitet som än håller i piskan.

Författaren ansågs se trilogin som en motståndshandling mot grymheterna under andra världskriget. Hans egen tid och liknelser med andra världskriget är också tydliga i romanerna.

Är du intresserad av Halland och dess historia är Albert Olssons romantrilogi att rekommendera. Jag tycker att han på ett bra sätt beskriver både personer, miljö och händelser.

Andra titlar av Albert Olsson

Albert Olsson var en mycket produktiv författare. Hans första publikation kom 1928 och den sista 1985 och under denna tidsperiod utgavs en ansenlig mängd titlar. Se denna litteraturförteckning.

Albert Olssonsällskapet

Naturligtvis har Albert Olsson ett sällskap även han. Albert Olssonsällskapet grundades 1996 på Annies Gård i Haverdal, På sällskapets hemsida kan du läsa mer om dem.

Detta skriver Albert Olssonsällskapet på sin hemsida:
Sällskapets uppgift
”Albert Olssonsällskapet ser som sin främsta uppgift att vårda minnet av Albert Olsson samt tillvarata och vidga kännedomen om den kulturskatt han givit bygden genom sitt författarskap och sin lärargärning i Halland.”

Alla dessa goda svenska författare

Jag anser att det fanns så många bra svenska författare under 1900-talet. Jag tänker då på Fritiof  Nilsson Piraten, Olle Länsberg med flera. De nämns inte så ofta nu för tiden tyvärr. Dagens unga kroganställda skulle kanske till exempel uppskatta Olle Länsbergs underbara Restaurang Intim från 1945.

Läs fler goda svenska författare tycker
Garm

Midsommar på sjuttiotalet – var du med?

Midsommardröm.

Stora bilar, vodka, mellanöl och finkänsliga badgäster. Dessa ingredienser är inte alltid en bra grund för en fin, sansad och balanserad midsommar. Inte på västkusten i mitten på sjuttiotalet i alla fall. Men om backspegeln är välputsad kan man se en ungdom som blev rätt så väl anpassade i vuxen ålder trots allt. Så det finns hopp…

När man är ung är man både vacker,stark och ofelbar, hur andra än behagar uppfatta en som person, eller hur? Fel kan andra göra men då skall det åtgärdas snabbt och lätt och helst utan inblandning från högre instanser.

Full badjävel. Men att fira midsommar på ett ställe på västkusten under sjuttiotalet där badgästerna dominerade med sina åsikter om rätt och fel kan verkligen ha sina sidor. Vad dessa ”stabor” med sina randiga seglarslipsar, clubblazers och gingroggar ansåg rätt och riktigt överensstämde inte alltid med vårt eget sätt att se på tillvaron.

Vi, de lokala förmågorna och framtidens hopp, ansåg att de rätta sidorna var att ha kul med bra musik, ett digert alkohollager och rymliga fordon att transportera oss själva i. Vad slipsarna och v-tröjorna ansåg var av underordnad betydelse. De kunde gärna stå utanför havsbadets restaurang och kasta upp klockan tre på morgonen. Vi hade viktigare saker att göra.

Storleken har en enorm betydelse

En gammal Cheva, Chrysler eller Dodge lastades därför med ett rekorderligt antal flak mellanöl. inköpta på lanthandeln på orten. Jodå, det fanns lanthandlare på den tiden Stor bil. och de var inte så noga med vad de sålde eller till vem. Bara det såldes. Och varför  bilarna nu var stora och amerikanska berodde för det mesta på ekvationen antal inklämda personer per kubikmeter och bil.

Drycker av starkare typ hade med god planering införskaffats tidigare. Många var de  kioskägare längs kusten som under somrarna alltid hade ett ansenligt lager av starksprit och vin skvalpandes mellan sega råttor och chokladkakor under disken.

”En påse blandat, några paket John Silver utan filter och fyra rör Explorer tack!” Häpp, och affären var klar! In i bilen,  dra i gång stereoåttan (en lite klumpig variant av kassettbandspelare) och banka på! Midsommaren var räddad än en gång!

Ett gott samvete är bästa kudden

Länsman. ”Va´ fasen har ni gjort nu?” kunde ansvarig länsman på orten säga då vi i samlad trupp mitt i natten stod uppradade. Vi kunde otroligt nog bli anklagade för än det ena och än det andra. Vissa av oss fick sedan på nåder lämna byggnaden. En del upprörda kamrater fick däremot sova över en stund hos farbror länsman då de nekade i döden till alla slags orättvisa anklagelser.

Nu var detta inte hela världen för i den varma sköna midsommarnatten stod vi övriga stackars oskyldiga offer utanför länsmans bakdörr och bidade vår dyrbara tid. Och snart nog, efter ett antal lagstadgade timmar, var våra vänner både utsövda och pigga och kunde återuppta helgens aktiviteter.

Det kunde då allt som oftast bli en liten trevlig välkomstfest och alla var glada och lyckliga tills… Ja, ja så kan det gå, ibland blev det favorit i repris.

De skyldiga äro

Men hur kunde man då hamna hos länsman när man nu var både ung, stark, oskyldig och framtidens hopp? Jo det kan jag berätta. Allt var badjävlarnas fel! Och så här gick det till en stilla midsommarnatt på västkusten:

När vi, de lokala förmågorna, ser att en fotbollsmatch mellan BJ och LF (BadJävlar och LokalFörmågor) är orättvist dömd så måste det naturligtvis ageras. Man kan då med stolta steg äntra planen och påpeka för domaren att glasögon är av nöden. Dömer han bort BJ.målet kan han gärna få en öl eller en grogg. LF är minsann aldrig omöjliga i sportsammanhang!

Om detta då inte hjälper kan det tyvärr bli ett visst handgemäng. Då kommer de randiga slipsarna och deras kjoltyg farande och skall boxas och dras i håret. Och om slipsarna då är fler och tjockare än de lokala förmågorna så skiter det sig. När slipsarnas kjoltyg dessutom ringer länsman, ja då blir det riktigt trångt på planen.

En fängslande upplevelse

Alla som har haft ett antal feta badjävlar sittande på bröstkorgen vet att både andning  och förmåga till fysisk aktivitet avtar. Att dessutom ett och annat gindoftande och  Handfängsel. högljutt kjoltyg drar en i håret gör inte situationen mer angenäm.

Men allt löser sig då lagens långa arm dyker upp med både manlig och kvinnlig personal. Bort med slipsarna och dess gintyngda kjoltyg och fram med batonger och handfängsel.

Vackra blåa ljus gör sedan färden in till till länsmans hus både snabb och effektiv. På så vis hamnade ett stackars gäng unga starka lokalförmågor framför skranket en midsommarnatt på sjuttiotalet. Vojne, vojne.

Sammanfattning

Det som är roande för de lokala förmågorna, då de i dag ofta är civiliserade män i samhället är detta: Ibland träffar de på slipsarna, deras kjoltyg och uppväxta avkommor och ser att det som ärvs inte alltid är av godo. Inte ens de v-ringade tröjorna.

Med hopp om frisk luft och snälla länsmän
Garm